Barometeret, som presenteres i dag, baserer seg på en bedriftsundersøkelse blant 554 bedrifter i Agder i november 2011. Her ble bedriftene bedt om å peke på utfordringer knyttet til vekst i regionen. Hele 31 prosent svarte at Kjevik flyplass er et hinder for vekst.

— Svært mange av bedriftene svarer at de hemmes av dårlig infrastruktur i regionen, og det er spesielt Kjevik flyplass de peker på, forklarer Harald Furre , administrerende direktør i Oxford research AS.

Stor vekst

Det er NHO Agder, LO, fylkeskommunene i Vest - og Aust-Agder, Innovasjon Norge, Nav og Sparebank 1 SR-bank som står bak Konjunkturbarometeret, og hensikten med undersøkelsen har blant annet vært å finne ut hvordan bedriftene i regionen kan vokse mer.

— Det som er slående å se, er hvor mye de samfunnsmessige forholdene rundt bedriftene betyr. Da er det enda viktigere at det offentlige trår til og viser at vi støtter opp om disse bedriftene. Vi må tilrettelegge for at det går an å vokse her.

Furre mener "worst case scenario" er at de største eksportbedriftene forsvinner, hvis ikke infrastrukturen, og Kjevik spesielt, utbedres.

Kan flytte vekk

— Vi risikerer i verste fall at bedrifter flytter ut av regionen. Det offentlige må se at det er et tidsvindu her, begynner Furre.

— Når en bedrift som National Oilwell Varco får globalt ansvar for logistikkavdelingen innen boreteknologi, da er det helt klart at regionen må støtte opp om dette. Hvis vi ikke evner å takle denne veksten, er det ikke vanskelig å se for seg at konsernledelsen flytter virksomheten til andre steder.

Men det er ikke bare flyplassen som kommer dårlig ut av undersøkelsen, også veinettet trekkes fram. Både offentlig sektor og privat næringsliv på Sørlandet mener at bedre vei er avgjørende for å oppnå effektiv vare og godstransport, i tillegg til å rekruttere arbeidskraft fra et større geografisk område.

— Da snakker vi om strekningen mellom Grimstad og Telemark og E39 vestover i fylket. Det er spesielt bedriftene i Listerregionen som mener veinettet er for dårlig, forklarer Furre.

Tøff konkurranse fra andre aktører i samme bransje er likevel den største utfordringen for næringslivet på Sørlandet. Deretter følger høye lønnskostnader, et komplekst og uoversiktlig regelverk og dårlig vei og infrastruktur.

Optimisme

— Barometeret viser helt klart at vi har mye å gå på når det gjelder å forsterke båndene mellom akademia, offentlig sektor og næringslivet. Manglende midler til nyskaping og innovasjon, samt manglende tilgang på forskning og utviklingskompetanse, hemmer bedriftene.

Til tross for flere skjær i sjøen, viser barometeret, råder det større optimisme i næringslivet på Sørlandet enn i landet sett under ett. 62 prosent av bedriftene i Aust- og Vest-Agder forventer høyere omsetning i 2012 enn i fjor. Størst forventninger til 2012 er det innen leverandørindustrien til olje- og gass-sektoren, men også andre bransjer har gode utsikter. Fjorårets oppgang i bygg- og anleggsbransjen ser ut til å fortsette, og da spesielt i Vest-Agder.