Faksmile av tirsdagens oppslag med utspillet om kjøpesenterstopp fra regjeringen.

AGDER: — Høyre vil ikke støtte et forbud. Vi er for lokal frihet til å bestemme over egne arealer i størst mulig grad. I både Kristiansand og Lyngdal er det stor politisk enighet om å legge til rette for kjøpesenter, sier Ingunn Foss, lyngdalsordfører og Høyres førstekandidat ved stortingsvalget.

Mandag gikk miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ut med et forslag om å stoppe etablering av nye bilbaserte kjøpesentre utenfor byer og tettsteder.

Ingunn Foss Foto: Tore-Andre Baardsen

— Vi har et stort omland som kan nå Lyngdal med en halvtimes kjøring. Dermed kan et nytt kjøpesenter her hindre at folk kjører til Kristiansand og Stavanger for å handle, og følgelig begrense bilbruken framfor å øke den, sier Foss.Hun får støtte av KrF.

— KrF vil reversere et forbud mot etablering av nye kjøpesentre. Et lovforbud er en svekkelse av lokaldemokratiet og er med å undergrave ansvar for planlegging og styring som ligger til det regionale og lokale nivået. Det er viktig for opprettholdelse av lokaldemokratiet at byutvikling og styring må skje lokalt innen nasjonale rammer. Vi har rikspolitiske retningslinjer for etablering av kjøpesentre, så dette er overstyring, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingskandidat for KrF.

Rekker ikke

Heller ikke Frp støtter et slikt forslag.

Faksmile av tirsdagens oppslag med utspillet om kjøpesenterstopp fra regjeringen.

— De rødgrønne får ikke vedtatt dette før et regjeringsskifte. Så fort går det ikke. Vi er ikke for å stenge muligheten for å bygge kjøpesentre. Det må den enkelte kommune ta stilling til selv. Det er lokaldemokratiet som må bestemme. Vi er ikke interesserte i å legge til rette for forbud. Noe handel er avhengig av bil, som hvitevarer og møbler, og enhver kommune må legge til rette for den type varehandel, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).- Men vi på Sørlandet ønsker å dyrke fram byene, og da må vi bli flinkere til legge til rette for nisjebutikker i sentrene. Frp mener at mangfold er viktig, sier Michaelsen.

Nytt for Venstre

— Dette er nytt for oss. Jeg er overrasket over at de rødgrønne tyr til etableringsstopp stopp når det er så sterke retningslinjer nasjonalt som det er. Dette blir en ny diskusjon ved et eventuelt regjeringsskifte. Men vi må ta inn over oss at utbyggingen som har skjedd i Sørlandsparken er veldig stor i nasjonal sammenheng, sier Venstres førstekandidat i begge agderfylkene, Hans Antonsen.

— Men jeg er helt enig med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i at fremtidige handelssenterutvikling, så langt det er mulig, bør skje inne i bysentrene eller tett ved sentrum, slik at det dekkes opp av kollektivtilbud, og slik at det er mulig å gå og sykle dit. Ved avstander mindre enn tre kilometer er det mange som vil velge sykkel, ikke for å kjøpe sofa og slikt, men for annen handel, sier Antonsen.