Google Glass er det siste store «buzz-ordet» i teknodiggernes verden om dagen. Brillene som gir deg følelsen av å ha smarttelefonen med deg hvert sekund av livet — rett foran dine egne øyne.

Skal vi gå rundt med mobilen tapet fast i pannen eller med to skjermer innenfor brilleglassene? Nei da - det er langt mer sofistikert enn som så.

Google-brillene ser ut som en smal og stilig lesebrille, men har ikke brilleglass. Som en vanlig brille består den av en bøyle man har rundt pannen og bak ørene, med en bitte liten skjerm med et høyoppløst skjermbilde oppe til høyre, på høyre øye.

I og med at man har den så nær øyet, blir skjermen man ser også ganske «stor». Den skal i praksis tilsvare en 25-tommers skjerm på et par meters avstand.

riks000525406-6NaUgtunVI.jpg Foto: Anonymous/Ap

Brillen kobles trådløst til smarttelefonen via Bluetooth, og dermed også mot Internett. Det gjør det blant annet mulig med videotelefoni.

Google Glass styres med stemmekommandoer: «Glass — start video», «Ok Glass - take picture», eller «Ok Glass - check aftenposten.no». Foreløpig forstår den ikke norsk.

Den kan også styres ved at man dunker eller stryker lett på siden av brille- innfatningen. Her skifter man mellom funksjoner og skjermbilder, eller kort («cards»), som Google kaller dem.

Finner veien på et blunk

Hjernen til brillen, med minne, prosessor og annen elektronikk, sitter i den samme høyre brillestangen. Den har også små, innebygde såkalte «transducsere» ytterst ved ørene. Dette er ikke høyttalere i vanlig forstand men små innretninger som vibrerer mot hodeskallen og bruker benledningen for å lede lyden frem til øret.

Google skal ha brukt mye tid og krefter, prøving og feiling på å få brillen til ikke å være distraherende eller ubehagelig.

Brillen har innebygd GPS, slik at den vet hvor du er og enkelt kan guide deg dit du skal via Googles kart- og gatebilde­tjenester.

Kameraet tar både stillbilder og video, som kan lastes opp til Facebook, Twitter eller andre sosiale medier. Man kan også strømme video direkte til tjenester som kan videredistribuere innholdet.

Kontinuerlig på

Brillen er ventet å kunne være i salg for folk flest i løpet av året eller tidlig neste år. 2000 eksemplarer av en tidlig «Explorer»-versjon er produsert og lagt ut for salg til 1500 dollar, eller nesten 10 000 kroner. Foreløpig er det bare utviklere og andre spesielt interesserte som har meldt seg hos Google, som får kjøpe.

Flere teknologibloggere og -journalister har gjort nettopp det, og de er nesten unisont begeistret. Én av dem er den anerkjente bloggeren Robert Scoble, som også er ansatt i Microsoft. Etter å ha brukt brillene kontinuerlig i to uker, publiserte han nylig sin anmeldelse.

— Jeg vil aldri gå en dag uten dem i resten av mitt liv, skriver han. Han har knapt tatt dem av seg under prøveperioden, bortsett fra når han skulle sove.

— Dette er det mest interessante siden Iphone, mener han.

Satser på utviklerne

Google satser nå på at utviklerne vil kaste seg over muligheten til å lage nye og spennende funksjoner og bruks­måter for brillen.

afp000513310-pQR_5TtSjm.jpg Foto: Morten Uglum

I tillegg til Googles egne Gmail, Maps, Translate, Google Now og så videre, finnes det allerede flere apper som er klare, blant annet fra New York Times og Evernote.

ABC News' teknologireporter Joanna Stern har prøvd brillen med NY Times— appen og sier det fungerer fint.

- Dette er selvsagt ikke noen ideell måte å lese lengre tekster på, men NYT-appen kan lese opp hele teksten for deg, og det fungerer adskillig bedre, sier hun.

Andre synes Glass virker skummelt. Her kan man gå rundt og fotografere og filme uten at noen merker det. Flere har allerede kritisert at brillene ikke gir fra seg et lyd- eller lyssignal når kameraet er i bruk.

— Det vil nok ta en god stund før folk ikke reagerer når en person med Glass-brillene på titter i deres retning, kommenterer Ricardo Bilton i VentureBeat.

Om Google-brillen blir en suksess, vil bare tiden vise. Kanskje ikke i første versjon, men etterhvert venner vi oss kanskje til konseptet. En enklere versjon som klipses på våre egne briller, i en noe mer prissnill versjon, kan nok slå an.