Ankom Kjevik: Han liker å dyrke imaget som en enkel bondesønn fra Småland, Ingvar Kamprad (86). Ikea-sjefen har mer enn god nok råd til eget privatfly, med valgte å ankomme med rutefly til Kristiansand. Og på vei ut av terminalen var han på vei mot flybussen, sikker på at det var transportmiddelet inn til sentrum. Foto: Jon Anders Skau
Gode hjelpere: Ingvar Kamprad har rundet 86, men har fortsatt stålkontroll på konsernet han startet som 17- åring i hjembygda Agunnaryd i Småland. Han besøker gjerne Ikea-varehus verden over for å hilse på de ansatte. Foto: Jon Anders Skau
På besøk: IKEA-Grunlegger Ingvar Kamprand i Kristiansand. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Han er ikke kjent for å være særlig snakkesalig overfor pressen, 86 år gamle Ingvar Kamprad. Svensken, som startet opp sitt aller første Ikea som 17-åring i hjembygda Agunnaryd, har holdt en lav medieprofil i alle år.

Men mangemilliardæren, som ifølge det tyske nettstedet T-Online er verdens 4. rikeste person med en formue på 53 milliarder dollar, er nå i Kristiansand for å besøke Ikea Sørlandet.

— Han skal besøke varehuset og hilse på de ansatte, noe han gleder seg til og vi gleder oss til, sier Solrun Hitland, varehussjef på Ikea Sørlandet.

Ville ta bussen

Torsdag ettermiddag tok hun imot Kamprad da han ankom Kjevik med Sas-flyet fra Oslo klokken 15.20. Hitland advarte mot at Ikea-sjefen kunne være lite snakkesalig overfor pressen, men da Fædrelandsvennens utsendte hilser ham velkommen til Kristiansand, tar han et godt tak i kinnet på undertegnede og hilser tilbake:

— Hello, hello. How nice to see you.

Kamprad, som liker å dyrke imaget om at han er en enkel bondesønn fra Småland, trodde et lite øyeblikk at han skulle med flybussen som ventet på utsiden av terminalen, men fikk beskjed av Hitland om at bilen hennes ventet.

— Skal vi inte ta bussen? undret han da.

Blir et par dager

Kamprad kom i følge med to andre svensker, deriblant sjef for Ikea Norge, Carl Janzen. De skal etter planen bli i Kristiansand et par dager.

— Kanskje blir han lenger, det er vi ikke helt sikre på ennå. Det er i alle fall første gangen han besøker byen, forklarer Hitland.

Gode hjelpere: Ingvar Kamprad har rundet 86, men har fortsatt stålkontroll på konsernet han startet som 17- åring i hjembygda Agunnaryd i Småland. Han besøker gjerne Ikea-varehus verden over for å hilse på de ansatte. Foto: Jon Anders Skau

Ifølge Janzen og den andre svenske herremannen, som ønsket å forbli anonym, hadde de også et annet formål enn bare å besøke varehuset.

— Vi er her for å besøke den norske rivieraen. Det er jo det, ikke sant? Nå skal vi nyte sola og ligge på stranda, spøkte de to.

Fikk omvisning

Kamprad har de siste dagene reist rundt i Norge og besøkt ulike Ikea-varehus, noe han forsøker å gjøre når han har anledning. Selve Ikea-konsernet har en årlig omsetning på 24,7 milliarder dollar.

Torsdag ettermiddag ga Hitland gründeren en omvisning i Kristiansand.

De kjørte blant annet gjennom Sørlandsparken og Kvadraturen, før turen gikk tilbake til hotellet som Kamprad skal bo på, ved Dyreparken. Og skal vi tro Hitland, var Kamprad begeistret for det han så.

— Han synes det var virkelig vakkert her, forklarer Hitland, som ikke kunne legge skjul på sin begeistring over å få besøk av sjefen sjøl.

— Det er helt fantastisk at han er her. Utrolig gøy, smiler hun.

Mer ville verken varehussjefen eller Kamprad selv si.