Fire måneder har gått siden Mitt Romney måtte se seg slått av sittende preseident Barack Obama i det amerikanske presidentvalget. Før helgen måtte Obama innføre de automatiske budsjettkuttene i amerikansk økonomi, og Romney sier at «it kills him», eller tar livet av ham, å tenke på at han ikke selv har jobben som landets øverste sjef.

I et TV-intervju med Fox News Sunday forteller Romney nå for første gang hvorfor han mener presidentjobben glapp.

For det første trekker Romney frem den lave oppslutningen blant USAs etniske minoriteter, der Obama var ham fullstendig overlegen.

47 prosent...

Og på toppen av dette trekker Romney frem den famøse kommentaren om USAs 47 prosent som en betydelig snubletråd.

Et skjult opptak viste Romney beskrive nesten halvparten av amerikanere på lite flatterende vis, som gratispassasjerer som ser på seg selv som ofre.

Drøyt en og en halv måned før amerikanerne gikk til valg måtte Romney gjentatte ganger forklare hva han på uelegant vis hadde sagt om demokratiske velgere, mens Obama på sin side kunne vitse med uttalelsen.

Selv om Romney drev omfattende brannslukking etter at opptaket ble offentliggjort mener han altså at dette ikke var nok; kommentaren bidro til å ødelegge hans kandidatur.

Sandy har ikke skylden

Romney vil hverken legge skylden på stormen Sandy, som mange mener ga Obama pusterom i valgkampen og en glimrende mulighet til å fremstå som en ansvarlig og medfølende statsmann i valgkampens innspurt.

Romney vil heller ikke skylde på guvernør Chris Christie. Den populære New Jersey-guvernøren ble like etter Sandy rammet hans delstat spesielt hardt kritisert for å ha gitt motparten, Obama, for mye skryt og støtte for hans bidrag til den uværsrammede kysten.

Innså nederlaget

Romney forteller i intervjuet at han var sikker på seier, helt frem til valgdagsmålingene fra delstaten Ohio gikk i Obamas favør. Da innså han at slaget var tapt, i 8-9 tiden på kvelden amerikansk tid.

Romney har ligget lavt siden valgnederlaget, og sammenligner følelsen med den man får når man kommer av en berg-og-dalbane.

— Når turen er over, går man av. Og det følges ikke som at, å, kan vi fortsette på berg-og-dalbanene resten av livet? Det er mer som at, nei, nå er turen over, sier Romney i TV-intervjuet gjengitt av blant annet Yahoo News.