— Situasjonen ser ut til å være ganske fastlåst. Det kan fort gå uker før man kommer til enighet, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets om budsjettdiskusjonene mellom republikanerne og demokratene i Kongressen i USA.

Hun sier det er sannsynlig at resultatet blir en nedstengning av av offentlige kontorer i USA for første gang på 17 år.

Ifølge anslag, kan det være snakk om at 800.000 såkalte ikke essensielle-ansatte blir tatt ut av arbeid. Offentlige bygninger og parker kan også komme til å bli stengt, ifølge Haugland.

— Det kan gi ringvirkninger i form av lavere forbruk og svekket tiltro til USAs økonomi. Det er denne typen tilbakesteg man ikke trenger i et skjørt, men lovende, amerikansk økonomisk oppsving, sier Haugland.

Budsjettåret i USA slutter i dag 30. september. Republikanerne og demokratene har derfor til midnatt med å bli enige om budsjettet for neste år. Det innebærer å bli enige om hvor stor gjeld USA kan tillate seg å ha, det såkalte gjeldstaket. Det er lite som vitner om at enighet vil oppnås i dag.

Vil ha omkamp om helsereform

Barack Obamas helsereform er igjen blitt stridens kjerne. Den ble vedtatt i Kongressen, til sterk motstand fra deler av det republikanske parti.

- Nå ønsker republikanerne omkamp om helsereformen og setter dette som betingelse for å stemme for en heving av gjeldstaket. Demokratene på sin side anser reformen for vedtatt og mener det ikke er rom for slike forhandlinger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han tviler på at partene kommer til enighet i dag.

— Kongressen må i løpet av i dag bli enige om å øke gjeldstaket slik at USA kan lånefinansiere virksomheten sin videre. Om man ikke blir enige, vil kassen gå tom i midten av oktober. Da har ikke staten penger til å betale regninger og lønninger, og ansatte vil kunne bli permittert, sier Andreassen.

«Bruser med fjærene»

Han mener republikanerne «bruser med fjærene».

- Dette viser svakhetene ved det amerikanske politiske systemet. Frontene er veldig polariserte og det er ikke lett å få i stand kompromisser, sier sjeføkonomen.

Han tror situasjonen kan bli fastlåst og at det vil ta noe tid å komme til enighet.

— Det kan ta dager eller uker. Kanskje må noen justeringer i helsereformen til, men jeg tror hovedtrekkene vil bli stående. Men jeg tror ikke sannsynligheten for en langvarig konflikt er stor. Til det er kostnadene for store, sier Andreassen.

Haugland mener amerikanerne står foran en nervepirrende situasjon.

— Republikanerne har stilt som forutsetning for at dette ikke skal skje så må man kutte i finansieringen til Obamas helsereform. Det har Obamas administrasjon sagt at det vil de ikke la seg presse på. Det blir veldig spennende dager fremover, fastslår hun.