Wizz Air har sendt varsel om søksmål mot flere norske kommuner og fylker, samt det statlige selskapet Statnett. Det skriver selskapet i en pressemelding mandag morgen.

«Wizz Air reagerer på det faktum at folkevalgte lokale og regionale organer, og det statseide selskapet Statnett, har vedtatt boikott uten å vurdere lovligheten av boikotten og uten noen saksforberedelse», skriver flyselskapet, som samtidig understreker at de ikke ble kontaktet før vedtakene ble gjort.

Wizz Air har sendt søksmålsvarslet til Agder fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Bergen kommune, Viken fylkeskommune, Stord kommune, Oslo kommune og Statnett.

– Et vedtak om boikott er noe ganske annet enn en fri meningsutveksling. Slike vedtak har til hensikt å skape en avkjølende og avskrekkende effekt på publikum, og har en åpenbar konkurransevridende virkning, sier Wizz Air-direktør Marion Geoffroy i en kommentar.

Kan stenge baser om ansatte organiserer seg

Wizz Air startet flyginger innenlands i Norge tilbake i oktober. Helt siden selskapet kunngjorde inntreden har det vært debatt rundt selskapet, og flere aktører har tatt til orde for en boikott. Debatten har særlig sirklet rundt selskapets holdninger til fagforeninger.

Toppsjef József Váradi sa i oktober at det var uaktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger dersom han skal ha ansatte i Norge:

– Nei, det er ikke planen. Vi er et flyselskap uten fagforeninger, sa Váradi.

– Vi er stolte av vår selskapskultur. Vi har en åpen og god dialog internt i selskapet, blant annet med et ansattråd, fortsatte han.

I et intervju med VG forrige uke nyanserte han sin tidligere uttalelse.

– Først og fremst vil jeg si at etablering av fagforeninger ikke er opp til meg selv eller noen andre i selskapet, det er den konstitusjonelle rettigheten til alle i de landene vi opererer i. Jeg skal ikke blande meg. Ingen skal blande seg.

I det samme intervjuet bekreftet imidlertid Wizz Air-sjefen at de kan ende med å stenge eller flytte baser i Norge hvis de ansatte fagorganiserer seg.

Saksøkte får mulighet til å snu

Flyselskapet skriver at de gir mottagerne av søksmålsvarselet mulighet til å reversere boikotten, som omtales som «ulovlig». Alle aktørene har fått tre ukers svarfrist, opplyser selskapet.

«Wizz Airs posisjon er basert på norsk boikottlovgivning og det faktum at Norge er forpliktet til å overholde EØS-avtalen, som skal sikre etableringsretten i alle medlemsland», skriver flyselskapet.

Statnett sier til E24 at deres jurister nå skal gå igjennom søksmålsvarselet «grundig», men avviser kontant flyselskapets påstand om at de har boikottet dem.

– Vi har kun vurdert vårt etiske regelverk, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette.

Oslo-ordfører: – Viktig politisk signal

Oslo kommune opplyser at de har mottatt brevet datert 21. desember med søksmålvarsel etter tvisteloven.

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), sier at det ikke er snakk om en offisiell boikott eller et fattet vedtak fra kommunens side. Men kommunen vil selv unngå Wizz Air og har oppfordret folk til å gjøre det samme.

– Det handler om å bruke forbrukermakten sin. Oslo er en stor kommune og en stor forbruker som kjøper mange varer og tjenester. Det er et viktig politisk signal om at vi er opptatt av et seriøst arbeidsliv, sier Borgen på telefon med E24.

Borgen viser til at statsminister Erna Solberg (H) har støttet boikott av Wizz Air.

- Sånn sett har dere støtte fra øverste hold?

- Ja.

Solberg: – Kommer ikke til å fly

Debatten om Wizz Air kom raskt til Stortinget, der statsminister Erna Solberg måtte svare for om hun ville fly med selskapet.

– Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter arbeidere å organisere seg, sa Solberg i spørretimen på Stortinget 14. oktober.

– På samme måte som jeg aldri har fløyet med Ryanair. Fordi jeg for ti år siden sa at det var uakseptabelt for meg å reise med flyselskaper som ikke har ordentlige og ryddige arbeidsforhold for sine ansatte, fortsatte hun.

E24 har spurt Wizz Air om de vurderer å sende varsel om søksmål mot den norske stat etter at Solberg sa at hun støtter boikotten av flyselskapet, men har foreløpig ikke fått dette spørsmålet besvart.

På vei inn i Norwegian-fly

Finansbyråd Erlend Horn (V) i Bergen kommune er på vei inn i et Norwegian-fly når E24 ringer.

– Vi registrerer at Bergen og en rekke andre kommuner står på listen over aktører som Wizz Air har varslet om søksmål.

Horn sier at det er Wizz Airs rett å ta ting til rettssystemet, og retten får avklare hvor grensene går for lokalt handlingsrom.

– Vi mener det er en del av det lokale handlingsrommet å sørge for at våre ansatte ikke bruker skattepenger på at kommunalt ansatte bruker selskap som bryter ILOs kjernekonvensjoner, prinsipper om organisasjonsfrihet og grunnverdier i det norske trepartssamarbeidet.

Fylkesordfører Arne Thommassen (H) i Agder fylkeskommune sier de foreløpig ikke har tatt stilling til saken og viser til svarfristen.

– Vi har markert tydelig at vi anbefaler å ikke bruke selskapet, og ønsker trepartssamarbeidet som fungerer godt i Norge og Skandinavia, sier Thomassen i en kommentar på telefon med E24.