— Vi så at mye måtte gjøres. Det gikk på miljø, samarbeid, høre på hverandre og bli tatt på alvor. Det ble da også tatt fatt i, men i en periode tok fisjonen nesten all oppmerksomhet, sier Hans Petter Mjølund.

Sommeren 2015 brakte Fædrelandsvennen en større artikkel med overskriften «Ansatt-uro på Sjøkurs». Ingress-oppsummeringen lød «Langvarig uro blant de ansatte på Sjøkurs har toppet seg i varslingsbrev til en rekke offentlige etater. Et sentralt stridstema er NRKs sommertokt.»

På det tidspunkt var Mjølund styreleder i «skolestiftelsen» - Stiftelsen Sørlandets Maritime Videregående Skole, i praksis den private, videregående internatskolen som skoleskipet Sjøkurs utgjør. Fisjonen han viser til, dreide seg om å skille «skolestiftelsen» og «næringsstiftelsen». Sistnevnte heter egentlig Stiftelsen Sørlandet Seilende Skoleskibs Institution og konsentrerer seg nå om eiendomsutleie og kommersiell kursvirksomhet.

Pålagt og nødvendig

— Fisjonen ble pålagt av Stiftelsestilsynet, og den var nødvendig, konstaterer Camilla Moseid. Hun overtok som styreleder etter Hans Petter Mjølund tidligere i år.

— Forholdet mellom de to stiftelsene er redusert til at vi betaler husleie. Tidligere leide skolestiftelsen rederiinspektør av næringsstiftelsen. Nå er kapteinen blitt rederiinspektør, legger rektor Jarl Erik Hageland til. Også han er ny siden i fjor.

Daværende Sjøkurs-kokk Narve Strandskogen, nå pensjonist, var den som stod åpent fram med kritikk i 2015. Han pekte særlig på sommerutleien av Sjøkurs til NRK i 2013 og 2015, og antydet at kostnadene ved toktene var større enn inntektene. I så fall ville utleien være en økonomisk belastning for skoledriften - ikke en ekstrainntekt, som meningen var. I tillegg var Strandskogen kritisk til en rekke forhold som strakte seg fra utlysningsrutiner, via manglende medarbeidersamtaler og kostnadsstyring til ovenfra og ned-holdning.

- Markedsmessig

Med utgangspunkt i et varslingsbrev fra Narve Strandskogen har Lotteri og stiftelsestilsynet i Førde utarbeidet en tilsynsrapport, basert på dokumenter og en revisorgjennomgang som stiftelsen selv tok initiativ til. Konklusjonen ligger i følgende utsagn i rapporten: «Stiftelsestilsynet legger til grunn at transaksjonene er markedsmessige».

Arbeidstilsynet har også vært inne i bildet. Seniorinspektør Jan-Petter Løken viser til at saken er unntatt offentlighet, men kan fortelle at tilsynet utarbeidet en rapport som forelå våren 2015. Den inneholdt noen anbefalinger.

— Etter det har vi ikke fått noen henvendelser, sier han til Fædrelandsvennen.

At Hans Petter Mjølund har gitt seg som styreleder, forklarer han slik:

— Jeg hadde sittet lenge i styret. Da fisjonsjobben var gjort, var også tiden kommet for å få inn nye folk. Camilla Moseid har pedagogikkbakgrunn og kan bidra til å fremme Sjøkurs som skole.

Salongen fra tiden Sjøkurs het Ragnvald Jarl og var hurtigrute, er fortsatt i aktiv bruk. F.v. Norsk Sjøoffisersforbund-tillitsvalgt Steinar Langeland, styreleder Camilla Moseid, tidligere styreleder Hans Petter Mjølund og rektor Jarl Erik Hageland. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Søkningen er god. Ingen slutter.Riktignok er Camilla Moseid fersk som styreleder i Stiftelsen Sørlandets Maritime Videregående Skole, men hun kjenner Sjøkurs godt fra før.

— Jeg har vært både inspektør og fungerende rektor her, forteller hun i salongen på skipet - opprinnelig hurtigruten Ragnvald Jarl.

Men aller helst vil Moseid snakke om skolens kvaliteter.

— Søkningen er god. Ingen slutter. Elevene oppnår gode karakterer og stiller langt fremme i køen til ledige lærlingplasser.

Steinar Langeland, tillitsvalgt for Norsk Sjøoffisersforbund, følger opp:

— Her utdanner vi ikke bare for skip. For at oljeriggene ute i havet skal kunne fungere, trengs maritim kompetanse. Vi leverer gode folk.

Hans Petter Mjølund smetter inn:

— Hva vil Norge med sin maritime utdanning? Vi savner forståelse for hva skolen produserer.

Sjøkurs i hjemmehavnen på Vrånes i Ytre Randesund. Foto: Arkiv/Rune Øidne Reinertsen

Varsleren fornøyd— Jeg mener fortsatt at varslingen var nødvendig og riktig. At rapporten fra Stiftelsestilsynet konkluderer som den gjør, ser jeg ikke som noe problem, sier Narve Strandskogen til Fædrelandsvennen i dag.

Han understreker at innholdet i varslingen hverken var bombastisk eller dokumenterte konkrete feil, men at han pekte på forhold som han mente burde tas fatt i.

Det har da også skjedd.

— Nå er det nye, dyktige folk i både ledelse og styrer. Mye er blitt bedre for de ansatte som er tilbake. Så jeg er fornøyd med resultatet av initiativet jeg tok, oppsummerer Narve Strandskogen.

Han får honnør fra Steinar Langeland fra Norsk sjøoffisersforbund.

— Det var tøft gjort av Narve å stå fram som han gjorde, og det var helt nødvendig. Nå preges miljøet her av en mye mer positiv ånd enn før.