ARENDAL: – Å få inn langsiktige, solide og kompetente investorer fra noen av de ledende industriselskapene i Europa med global rekkevidde, har stor verdi for oss i arbeidet med å produsere de mest bærekraftige og kostnadseffektive batteriene. De nye investorene, som det statlig eide Nysnø Klimainvesteringer, flytter oss opp i toppsjiktet blant batteriselskaper i Europa, sier Terje Andersen, administrerende direktør i Morrow, i en pressemelding søndag ettermiddag.

Morrow har ambisjoner om å produsere verdens mest kostnadseffektive og bærekraftige battericeller på Eyde næringspark utenfor Arendal.

Finansierer første byggetrinn

I pressemeldingen skriver selskapet at Siemens og ABB nå kommer inn som investorer i selskapet.

Den «friske» milliarden som nå er hentet inn skal brukes på produksjonsutstyr til første byggetrinn, som er kalt «Fabrikk 1». Selskapet skriver i pressemeldingen at finansieringen av første byggetrinn nå er klar.

Terje Andersen, administrerende direktør for Morrow Batteries AS. Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen

Den planlagte gigafabrikken har en kostnadsramme på 20 milliarder kroner. Planen er at samtlige fire byggetrinn skal være fullført i 2028, og fabrikken vil ha rundt 2500 ansatte og en produksjonskapasitet på 43 gigawattimer. Det tilsvarer behovet til minst 700 000 elbiler.

Agder Energi, som er en av de største eierne i Morrow, mener dette er en merkedag for både Sørlandet og landet som helhet.

– En grønn merkedag

– Dette er en grønn merkedag for Agder og Norge. Morrow er et bevis på hvordan vi i fellesskap kan bygge fremtidsrettede og grønne industriarbeidsplasser med utgangspunkt i Agder-regionens fornybare kraftproduksjon, sterke leverandørindustri og kompetanse innen energi, elektrifisering og prosessindustri. Jeg er overbevist om at denne satsingen vil bidra til vekst og engasjement for hele regionen inn i en fornybar fremtid, sier Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi, i en pressemelding søndag ettermiddag.

Konsernsjef i Agder Energi, Steffen Syvertsen, mener finansieringen av første byggetrinn for batterifabrikken er en merkedag for Norge. Foto: Jacob J. Buchard

Morrow planlegger å ha fabrikken i Arendal i drift mot slutten av 2023. Det blir den første kommersielle battericellefabrikken i Norge.

– Målet er å produsere den første battericellen innen utgangen av 2023. Morrows forskningssenter bygges nå i Grimstad og vi jobber med å få opp midlertidig testproduksjon i Sør-Korea for å levere de første produktprøvene senere i år, sier Andersen i Morrow.

Frykter ustabile råvarepriser

Til Dagens Næringsliv, som var først ute med saken søndag ettermiddag, sier Andersen at økende råvarepriser er en utfordring men at batteriproduksjon i Arendal har flere fordeler.

– Det er liten tvil om at økende og ustabile priser på råvarer er en utfordring for batteriindustrien. Men for Morrow isolert kan det også være en fordel, siden vi utvikler en ny type manganrike batterier, LNMO, uten kobolt og med mindre enn halvparten av nikkel sammenlignet med tradisjonelle nikkelrike batterier, sier han til Dagens Næringsliv.

Denne illustrasjonen viser hvordan battericellefabrikken skal se ut når den står ferdig i Eydehavn i Arendal. Foto: Morrow Batteries / Exyte

– Stolte

Steffen Grosse, CEO for Equity Finance i Siemens Financial Services, har dette å si om investeringen i Arendal:

– Vekstkapital er helt nødvendig for å bygge en bærekraftig verdikjede for batterier i Europa, og batteriteknologier avgjørende for å få til overgangen til fornybar energi. Siemens har dokumentert erfaring med avkarbonisering og bærekraft gjennom bruk av teknologisk og finansiell ekspertise. Vi er stolte av å kunne samarbeide med Morrow og våre medinvestorer for å gjøre kostnadseffektive og bærekraftige battericeller tilgjengelige på markedet, sier Grosse.