— Jeghar hele tiden hatt stor tro på TrustBuddy og forretningsmodellen vi la til grunn. Det er naturligvis svært gledelig å få medhold fra bobestyrer, samtidig som det betyr at ledelsen som tok over etter meg, har ødelagt store verdier, både for meg selv og andre. Tingretten i Stockholm mottar derfor i dag en stevning mot Simon Nathanson med krav om erstatning for direkte økonomisk tap på 50 millioner kroner. Han valgte å begjære selskapet konkurs, til tross for at det ikke var insolvent eller at det på andre måter var misligheter i selskapet.

Det skriver Jens Glasø (44) i en e-post til Fædrelandsvennen. TrustBuddy-gründeren fra Kristiansand slår dermed tilbake mot teamet som overtok ledelsen av «kompislånforetaket» tidlig i 2015, og slo det konkurs ved Stockholm tingrett i oktober samme år. Den svenske finansmannen Simon Nathanson var da styreleder.

Manglende dekning

Nå foreligger en konkursinnberetning fra TrustBuddys bostyrer, Stockholm-advokaten Lars-Henrik Andersson. Ifølge Glasø mener bostyrer at konkursen kunne ha vært unngått dersom problemet med underfunding var blitt tatt fatt i av Nathanson-teamet, som angivelig skal ha kjent til det i åtte måneder. Underfunding betyr at lån til lånekunder ikke lot seg matche med tilsvarende innskudds-motstykker fra innskuddskunder. (Se faktaramme.)

Fædrelandsvennen har lest gjennom konkursinnberetningen, men uten å komme over noen klar konklusjon av den type som Glasø trekker. Det sies imidlertid at feilene, «fremfor alt i klientmiddelhåndtering, hadde eksistert i lang tid og kunne ha blitt begrenset eller eliminert om kontrollen over foretakets inntekter og utgifter, hva klientmidler angår, hadde vært omfattende, strukturert og i henhold til god regnskapsskikk.» (Fædrelandsvennens oversettelse fra svensk.) Det sies også at selskapet ikke hadde problemer med å betjene sine løpende forpliktelser.

At styret, under Simon Nathansons ledelse, valgte å slå TrustBuddy konkurs 19. oktober 2015, henger for øvrig også sammen med at det svenske motstykket til Finanstilsynet hadde beordret opphør av virksomheten sju dager før. Årsak: brister i låne- og klientmiddelhåndtering.

Les om TrustBuddy-historien her:

I Glasøs tid

Innberetningen viser ellers til at TrustBuddy opererte med en egen konto kalt underfunding allerede i 2010, og at praksisen med underdekning synes å ha vært en del av opplegget fra dag én - altså også under Jens Glasøs regime. Det nye i 2014 var et it-system som skulle håndtere transaksjonene. Det fungerte dårlig.

Av konkursinnberetningen fremgår det ellers at 21 prosent av TrustBuddys utlån ikke skal ha hatt motstykke hos konkrete långivere. Dermed har rente- og gebyrinntekter endt hos TrustBuddy selv, og ikke hos långivere, som den offisielle forretningsideen tilsa.

30 prosent av alle lånene endte opp hos inkassoselskaper.

- I strid med instrukser

Fædrelandsvennen har prøvd å kontakte TrustBuddys siste styreleder, Simon Nathanson, per telefon og e-post, men uten å lykkes. Her er imidlertid et utdrag fra hva vi siterte ham på i oktober 2015, i forbindelse med konkursåpningen:

— Vår virksomhet (TrustBuddy, red.anm.) er stengt ned med umiddelbar virkning. Den planlagte kapitalutvidelsen er satt på vent og vi har besluttet å levere politianmeldelse. Vi har sett at selskapet har brukt långiveres kapital i strid med instruksen, eller uten deres tillatelse. Konsekvensen er at det for øyeblikket er en differanse på 44 millioner svenske kroner mellom det långiverne har til gode, og det som står til deres disposisjon.

Når det gjelder politianmeldelsen, opplyser nettstedet Breakit.se at Sveriges motstykke til Økokrim arbeider videre med saken.