I fjor økte de største selskapene i norsk tobakksbransje både salg og overskudd. Flere norske lepper med snus mer enn veier opp for sigarettfallet. — Det norske snusmarkedet har gått lenger enn noe annet, ifølge snuskonsernet Swedish Match.

- Når jeg blir ekstra stresset, er det godt med en snus, sier Bryndis Grimsdottir.

Hun sluttet å røyke da hun ble gravid med sønnen Nikolai. Etter at hun var ferdig med å amme, startet hun med snus.

Snusvekst

— Blant mine venner er det flere av dem som har tenkt til å slutte med snus, enn de som faktisk gjør det, sier hun.

Importmengden for snus og skråtobakk er tredoblet på fem år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Sett bort fra snus er den totale tobakksimporten nesten halvert i samme periode.

Økningen i snus utligner nesten fallet i røyk. Dermed er den totale tobakksimporten så godt som uendret.

Utskjelt bransjeSiden 2003 er andelen nordmenn mellom 16–74 år som røyker, nesten halvert, viser SSB-tallene. Andelen falt også ett prosentpoeng i 2013 sammenlignet med året før.

De nyeste tallene viser at det er 15 prosent i denne aldersgruppen som røyker fast i Norge i 2013. Lars Erik Aalberg er også en av dem som har sluttet å røyke.

— Det var noen svette netter da jeg var i ferd å slutte. Men nå merker jeg det på treningen, kondisjonen er blitt bedre, sier han. Snusen har han derimot ingen planer om å slutte med.

På tross av historier om nordmenn som slutter å røyke, vitner årsregnskapene til de store tobakksselskapene om økt kronemessig omsetning i Norge for året som gikk.

British American Tobacco Norway AS, som selger tobakksmerkene Prince og Lucky Strike, er et av de største tobakksselskapene som opererer i Norge.

I 2012 hadde de et årsresultat før skatt på 171 millioner kroner, mens det i 2013 økte til 192 millioner kroner.

Økte priser

Konsernet British American Tobacco plc operer i 200 land. Kommunikasjonssjef i Norge Markus Lindblad sier at de hverken kommenterer enkeltland eller priser.

Jörg Glasenapp er daglig leder i Imperial Tobacco Norway AS, en annen tobakksgigant. Selskapet han leder, har solgt stadig mer snus av merket Skruf i Norge de siste årene.Han forteller at prisene på tobakksvarer generelt har gått opp, og at deler av resultatforbedringene i bransjen skyldes disse økte prisene.

Men Imperial Tobacco Norway har også volumøkning i Norge drevet av snussalget, spesielt med hvite porsjonspakninger.

— Vi startet for ti år siden og har i dag 36 prosent av antallet solgte snusbokser, sier Glasenapp.

Han tror selskapet fortsatt kommer til å tjene gode penger i tobakksmarkedet.

Tilfredsstiller behov

Det er blitt mange kvinnelige snusere de siste årene.

På de ti årene fra 2003 har andelen gått fra å være nesten ubetydelig til at 4 prosent av norske kvinner nå snuser daglig. I tillegg er det ytterligere 4 prosent som snuser av og til, viser SSB-tallene.

I sin årsrapport skriver snuskonsernet Swedish Match AB, mest kjent for snusmerket General: "Norge har gått lenger enn noe annet land i å adressere behovene til både menn og kvinner med produkter som appellerer til alle voksne."

Nils Erlimo, kommunikasjonssjef for Swedish Match Norge, forteller at norske kvinner i større grad velger såkalte unisexprodukter enn svenske kvinner som kjøper mer av de variantene som er spesielt rettet mot kvinner.

Snusbruken kan gi helsemessige problemer. Erlimo viser på sin side til en studie fra Royal College of Physcians i Storbritannia som konkluderer med at det er betydelig mindre skadelig å snuse enn å røyke.

Erlimo som er kommunikasjonssjef i snusselskapet som blant annet selger General, sier det er bra at Norge er i ferd med å bli en røykfri nasjon.

Han erkjenner likevel at det er best for helsen å være snusfri. Noen skal unngå produktet helt, understreker han.

— Det er en del grupper som ikke skal ha snus, de under 18 år, gravide, ammende og personer med hjerteproblemer.

Nådd toppen?

Nå kan det se ut til at den store veksten i norske snusere er i ferd med å flate ut.

Andelen som snuser, holdt seg uendret fra 2012 til 2013. I begge årene snuste 9 prosent av befolkningen mellom 16–74 år daglig. 4 prosent i samme aldersgruppe snuser av og til.

- Markedet er i ferd med å modnes, sier Erlimo.

Dermed kan det bli hardere konkurranse om snuskjøpernes penger i årene som kommer.

Snustrend blant unge kvinner bekymrer

Helsedirektoratet mener det er en gledelig nyhet at antallet daglig røykere går ned. I aldersgruppen mellom 16-24 år er andelen dagligrøykere nå helt nede i syv prosent.

- Å røyke er skadelig for helsen. Omtrent halvparten av dem som røyker daglig i mange år, vil dø av sykdommer som skyldes tobakken, sier avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad, i avdeling for befolkningsrettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet.

Dette er sykdommer som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og kreft. De som slutter å røyke, minsker denne risikoen gradvis.

- De som har røykt sigaretter siden tidlig i voksenlivet, men som stopper når de er 30, 40 eller 50 år, vinner henholdsvis ti, ni og seks år i gjennomsnittlig levetid sammenlignet med dem som fortsetter å røyke, sier Skyvulstad.

Men direktoratet er også bekymret for det økte snusbruket blant unge.

- Selv om snus er mindre helseskadelig enn røyk, er snus er et avhengighetsskapende produkt med nikotin. Nikotinet gir økt blodtrykk når man snuser, forteller Skyvulstad.

Hun sier at undersøkelser har vist at det er en økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen når man snuser, og muligens også i munn og spiserør.

1. juli i år kom en lovendring som gjorde det ulovlig for norske elever i grunnskolen og videregående skole å røyke og snuse i skoletiden.

Selv om det i enkelte tilfeller skulle være vanskelig å håndheve, mener Skyvulstad at dette sender et positivt signal.

- Dette vil redusere skolen som rekrutteringsarena og styrke barns rett til et tobakksfritt miljø, sier hun.

Det er egne helsemessige problemer knyttet til trenden med de unge kvinnene som begynner å snuse.

- For fostre er det like skadelig at den gravide kvinnen snuser som at hun røyker. Nikotinet gir økt risiko for lav fødselsvekt, spontanabort og dødfødsel, sier Skyvulstad.