— Det er ikke min oppgave å være dommer over dette, men jeg tror ikke Sørlandet fremtrer så mye bedre enn andre steder i landet, sier laugsleder Bjørn Voreland i Kristiansand Malermesterlaug når han blir presentert resultatene fra en ny undersøkelse som er gjennomført på vegne av Maler- og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

Minst svartmaling

I denne kommer det fram at Sørlandet og Telemark skiller seg ut som landsdelen i Norge med minst svartmaling. Skal vi tro undersøkelsen er altså betalingen på Sørlandet like hvit som husveggene i de tradisjonelle sørlandsbyene.

Malerne får høre ting som 'Jøss, tar dere så mye i timen? Da kan vi få tre malere fra en annen plass til samme pris.'

Bare 4 prosent av de spurte sier de har betalt malerarbeidet svart, mot 11 prosent på landsbasis og 17 prosent på Østlandet. Kun Oslo, som er eneste by tallene er brutt ned på, hadde en lavere andel svart arbeid enn Sørlandet og Telemark med 2 prosent som innrømmer ulovlig betaling.

- Privatmarkedet avtar

— Vi i malerbransjen opplever at privatmarkedet avtar og har avtatt drastisk de siste årene. Vi opplever også at utenlandske, useriøse firmaer og svartmalere finnes i området, sier Voreland og legger til:

Laugsleder Bjørn Voreland i Kristiansand Malermesterlaug. Foto: Kjetil Reite

— Å komme med en prosentsats er vanskelig, men at det utføres svart arbeid er sikkert, og at det er blitt mer akseptabelt blant folk, er nok en kjensgjerning, sier laugslederen.

Pris avgjørende

Til tross for at sørlendingene, ifølge undersøkelsen, bruker svart arbeid minst, er de likevel den landsdelen der pris er den mest avgjørende faktor for valg av maler. Hele 54 prosent svarte at pris var avgjørende faktor, mot 47 prosent nasjonalt.

Voreland viser til at man innen bransjen er i ferd med å gi opp å gi tilbud i privatmarkedet, fordi det er konkurrenter som opererer svart og ødelegger markedet.

— Malerne får høre ting som 'Jøss, tar dere så mye i timen? Da kan vi få tre malere fra en annen plass til samme pris.'

Hvitt kan bli billigst

Laugslederen mener imidlertid malermestere kan bli rimeligere enn å benytte svart arbeid, dersom man går for fastpris.

— Ofte viser det seg i etterkant at det ikke blir noe dyrere å male hvitt. Det medgår ofte mange flere timer med folk som ikke er vant til å male, mener Voreland, som tror de fleste privatpersoner ikke er klar over risikoen de tar på seg ved å benytte svart arbeid.

Billig kan bli dyrt

— Henger en maler i en stige utenfor et hus, ramler ned og slår seg fordervet, er du som er byggherre og står ansvarlig for dette. Det som i utgangspunktet var billig, kan da bli veldig dyrt, sier Voreland, som presiserer at det ikke bare er privatpersoner som maler svart.

— Ta bare Kilden og Skattedirektoratet hvor det ble avdekket svart arbeid fra et malerfirma. Det finnes i alle lag, sier laugslederen.

Billig kan fort bli veldig dyrt om du hyrer inn malere på svart betaling. Ramler maleren ned og slår seg fordervet, står du som oppdragsgiver ansvarlig, forteller laugsleder. Foto: Arkivfoto

— Alle er nok ikke like ærlige

Også MLF sentralt tror det kan være mer svart malerarbeid enn sørlendingene selv vil ha det til.

— Alle er nok ikke like ærlige når de svarer, sier styreleder i MLF, Lars Barg, om sørlendingene, etter å ha fått referert Vorelands beskrivelser av svart malerarbeid i landsdelen.

Østlendingene kom imidlertid verst ut i undersøkelsen, der en av fire i landsdelen erkjente at de ikke kan vise til kvittering for utført malerarbeid og nesten en av fem innrømmer at de har brukt svart arbeidskraft til maling.

— Vi kjenner oss dessverre igjen i undersøkelsens resultater. Det er fristende å betale svart når mange andre gjør det. Det er for enkelt å drive ulovlig og useriøse aktører har presset prisene ned til det uforsvarlige. Det er blitt en kultur i Norge som er veldig trist, sier Barg.

- Risikerer fengselsstraff

Ved å betale svart er man aktivt med på å undergrave sentrale velferdsordninger samtidig som man bidrar til å utkonkurrere lovlydige virksomheter, mener Skatt Sør.

— Det å kjøpe svarte tjenester er ulovlig, og Høyesterett har slått fast at kjøper av svart arbeid kan risikere fengselstraff for medvirkning til svart arbeid. Når man som privatperson velger å

IMG_Jens_Erik_Holm_s__3__1_1_IE485QA.jpg Foto: Ihme, Henrik

kjøpe svarte tjenester mister man også retten til reklamasjoner, garantier og klagemuligheter, skriver leder av Skattekrim og prosjektleder for Akrim i Skatt Sør, Jens Erik Holmås, i en e-post til Fædrelandsvennen.

— Signaler om stort omfang også i Agder

Om Sørlandet har han følgende å si:

— Vi har ikke godt nok grunnlag for å si noe om Sørlandet skiller seg positivt ut når det gjelder svart arbeid generelt, heller ikke i malerbransjen. Fra bransjehold og fagforeningene har vi tvert i mot fått signaler om at det er stort omfang også i Agderfylkene, skriver Holmås.