— Jeg anbefaler arbeidsgiver og arbeidstaker å tenke over hvem som har ansvaret for sikkerheten, sier seniorrådgiver i Arbeidstilsynet, Beate Karlsen.

Hun har liten sans for bildet Fædrelandsvennen fikk tilsendt fra en tipser, der to personer står og maler mønet på et hus i grabben på en gravemaskin.

Vennetjenester

Ifølge Arbeidstilsynet er det mange som ikke klar over konsekvensene ved et eventuelt uhell.

— I sommersesongen får vi inn en del spørsmål fra folk som ønsker å få en annen privatperson til å utføre arbeid på sin eiendom, som for eksempel maling av hus, sier Karlsen.

— Når blir en privatperson ansett som arbeidsgiver?

— Forutsatt at personen ikke er ansatt noe sted, eller ikke har enkeltmannsforetak, så vil man som oppdragsgiver fort kunne bli regnet som reell arbeidsgiver. Skulle det skje en ulykke, kan man bli gjort ansvarlig. Det sikreste er å engasjere et firma som selv har forsikring for sine ansatte, sier Karlsen.

Kjøp av tjeneste

— Kjøper man et oppdrag av et firma, vil det være firmaet som i utgangspunktet har ansvar for arbeidstakerens helse, miljø og sikkerhet. Alle arbeidsgivere er pliktig til å følge arbeidsmiljøloven, forteller Karlsen.

Huseier vil likevel ha et ansvar.

— Man kan ikke se den andre veien hvis man for eksempel oppdager at arbeidet blir utført på en uforsvarlig måte. I et slikt tilfelle bør man ta det opp med den aktuelle entreprenøren, sier hun.

Male huset selv

Skal man male huset selv, bør man sjekke forsikringspapirene sine.

— Ja, jeg anbefaler at man sjekker sin ulykkesforsikring hvis man maler huset selv. En ulykkesforsikring dekker økonomiske tap knyttet til en eventuell ulykke, sier regionsdirektør i Forbrukerrådet Agder, Eirik Nyberg.

Malermester i Malco Kristiansand, Hans Otto Daland, påpeker at sikkerhet er viktig.

— Hvis folk ønsker å male huset sitt selv i sommer, anbefaler jeg å bruke forsvarlig utstyr. Det er ikke forsvarlig å bruke en stige over fem meters høyde. Jeg anbefaler alle å bruke stillas eller lift, sier han.

Daland sier at den beste tiden å male huset er om våren eller sommeren.

— Det er forståelig at folk maler husene sine på denne tiden. På sommeren er lufta tørr, og det kan hindre skjolder og matt overfalte.

Legevakten i Kristiansand har merket ekstra pågang i sommerhalvåret.

— Det kommer inn flere personer om sommeren som har skadet seg i forbindelse med utearbeid. De fleste skadene har skjedd i form av kuttskader og at folk ikke har sikret seg godt nok når de maler huset, foreller gruppeleder i Kristiansand legevakt, Gro Møretrø.