Black Friday. Norwegian Outlet i Vestby. Kø. Vanskelig å finne parkeringsplass.

DJ som annonserer tilbud over høyttaleranlegget. Spiller All the Single Ladies av Beyoncé høyt over høyttaleranlegget. Mange mennesker.

— Jeg synes det er helt forferdelig, sier Arkadi Ponossov, som er på handletur med kona. Han bærer posene mens hun løper i butikkene.

— Hun er av en annen oppfatning, så hun mener dagen er vellykket, fortsetter han.

Les også:

De to har bodd i USA i to år og kjenner godt til fenomenet.

— Der er det helt forferdelig, enda verre enn her. Så slikt sett er det mer behagelig i Norge, men jeg synes det fremdeles er helt forferdelig, sier Ponossov, før han går videre de store handleposene sine.

Kaos hver time med spesialtilbud

Hver time er det spesialtilbud med ekstra billige varer. Etter råd fra politiet, har de spredd det ut over dagen, så det ikke skal bli like mye kaos og kø på E6. Eritrea Kidane står med en hånd på stativet, og venter til barneklærne skal slippes. Det er vinterjakker som før kostet 849, men som er på tilbud til 149 kroner.

— Jeg har ventet her en halvtime for å kjøpe vinterjakke. Det er til barna til naboen min, så det er for å hjelpe henne, sier Kidane til Osloby. Mange andre har ventet der med henne, og flere strømmer til. Noen minutter før det hele er i gang, er stemningen svært amper.

— Ja, det er slitsomt. Det er mange folk, men det er veldig billig, sier hun.

Klokken ett er det førstemann til mølla. Hvordan det gikk, kan du se i videoen over.

— Oh my goodness. Det gikk ikke så bra, sier Kidane når det hele har roet seg ned etterpå. Hun fikk tak i en jakke, men den var i feil størrelse. Flere andre hang jakken de hadde kjempet til seg, tilbake på stativet.

Eierne er fornøyd

Den tidligere skøyteløperen Ådne Søndrål er en av tre eiere av Norwegian Outlet.

— Dette er den villeste handledagen i året. Det er galskap, sier han til Osloby.

— Dette er en amerikansk tradisjon vi tok til Norge for fem år siden. Vi hadde brukt opp markedsføringsbudsjettet, og måtte finne på noe for å trekke kunder hit. Det ble en stor suksess, og nå feirer vi dagen med å starte julesalget, sier Søndrål.

- Er dette noe å feire, da?

— De fem hundre som var her klokken syv i dag tidlig og skrapet på porten for å komme inn, synes det. Det er en eller annen magi med ekstremt lave priser og det å gjøre et kupp, som mange synes det er fantastisk gøy å se.

- Vil du kalle det magi, det vi nettopp var vitne til?

— Det er magisk at det frembringer den type engasjement hos mennesker, det vil jeg si at det er, sier Søndrål.

Da Osloby var på stedet lå omsetningen an til å overgå fjorårets rekord.