Vi spiser like mye kylling som i fjor, men de siste årenes formidable salgsøkning ser ut til å stoppe opp.

— Sammenliknet med samme periode i fjor ser vi at salgsveksten er i ferd med å flate ut, sier Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør i Coop.

— Vi tror dette har sammenheng med all oppmerksomheten rundt antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøtt, sier hun.

De siste ukene har økningen stagnert helt, slik at vi akkurat nå spiser samme mengde kylling som på samme tid i fjor. Det produserers nå rundt 70 millioner norske kyllinger i året.

Økningen i kyllingforbruket har de siste årene ligget på nesten 15 prosent i året. Coop registrerer at denne økningen fortsatte helt til ut i september i år. Da fikk den stigende salgskurven en liten knekk. Til sammenlikning har økningen i forbruket av storfekjøtt det siste året vært 1, 7 prosent, ifølge Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Mye negativ oppmerksomhet

Norgesgruppen, som blant andre inkluderer kjedene Meny og Kiwi, har ikke registrert noen tydelig endring i salget av kylling. Men en endring kan komme på sikt, som følge av mye negativ fokusering.

— Det har jo også vært mye fremme at med god kjøkkenhygiene og riktig behandling av kyllingkjøtt reduseres faren. En tydelig endring i folks handlevaner tar det normalt lenger tid å registrere, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Vil utrede risikomerking

En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe avdekket i august at hver tredje kyllingfilet i butikkene inneholder antibiotikaresistente bakterier av typen ESBL. Disse bakteriene kan gi resistens mot vanlige typer atibiotika, som penicillin. I tillegg er det funnet høy forekomst av resistens mot såkalte kiniloner, en type antibiotika som er svært viktig for kritisk syke mennesker.

Det er ennå uklart om resistensen hos kylling smitter over til menneske, men Mattilsynet har fastslått at det er behov for mer kunnskap før kyllingkjøtt eventuelt skal risikomerkes på grunn av antibiotikaresistente bakterier.

Les mer: Om hva som er situasjonen og hva du bør gjøre

Les mer: Gå i dybden om antibiotikaresistende bakterier i denne O-fagsoppgaven