Johan Martin Ugland ser nærmere på bakgrunnsinformasjonen for sluttspillkandidatene. I bakgrunnen Monica "Åkki" Lidi (nærmest) og Jorunn Gislefoss. Foto: Reidar Kollstad
Jurymedlemmene argumenterte for de bedriftene de mente fortjente en plass i finalerunden til Årets Sørlandsbedrift 2014. Fra venstre: Anne Grete Ellingsen, Einar Øgrey Brandsdal, Jorunn Gislefoss, Monica "Åkki" Lidi og Johan Martin Ugland. Foto: Reidar Kollstad

— Dette var gøy, sier Einar Øgrey Brandsdal, gründer og eier av Netthandelen.no, i det jurymedlemmene har bestemt seg for de sju finalistene (se listen nederst i artikkelen).

Aarets-sorlandsbedrift_300x400.jpg

To timer, flere kopper kaffe og fire avstemninger måtte nemlig til før alle de fem jurymedlemmene var enige.

God spredning

— Vi har fått med bedrifter fra både Aust- og Vest-Agder, samtidig som det er en god, bransjemessig variasjon mellom finalistene, sier Johan Martin Ugland, konserndirektør i J. B. Ugland Holding.

— Så synes jeg også vi har fått med nye og fremadstormende bedrifter, legger Jorunn Gislefoss, fabrikkdirektør i GE Healthcare, til.

Jurymøte

Onsdag ettermiddag møtte nemlig nevnte Brandsdal, Ugland og Gislefoss, samt Monica «Åkki» Lidi og Anne Grete Ellingsen opp i Fædrelandsvennens lokaler for å sile ut de sju bedriftene de mente kunne være verdige til å kjempe om tittelen Årets Sørlandsbedrift 2014. Og kjemien i gruppa stemte godt, da praten innledningsvis touchet innom både muligheten for statsstøtte til Sørlandslaben i neste års statsbudsjett, samt kampen mot å heve den toll— og momsfrie grensa til 500 kroner for netthandel i utlandet.

Les også:

Men det var Årets Sørlandsbedrift som var kveldens tema, og da prosessen med å velge ut de sju finalistene startet, gikk de fem jurymedlemmene i gang med å lese bakgrunnsinfo og nominasjonsbegrunnelser for hver av de 27 bedriftene.

Outsider

Einar Øgrey Brandsdal Foto: Reidar Kollstad

— Får vi lov å vurdere nominerte bedrifter som ikke er tatt ut blant de 27 dere har valgt, spør Brandsdal.Etter en kort runde rundt bordet blir Dyreparken og Morild Norway, begge blant de 96 opprinnelig nominerte og godkjente bedriftene, tatt med i den videre juryutvelgelsen.

Det skal senere vise seg å være gull verdt for en av dem.

Les også:

Fire avstemninger

Etter første avstemmingsrunde er fem bedrifter allerede klare: Nøsted Kjetting fra Mandal, Strand Hotel Fevik, IMS Group fra Risør, Dyreparken og Trimtex Sport fra Lillesand.

Disse bedriftene fikk alle tre eller flere stemmer, da hvert av jurymedlemmene presenterte sine sju favoritter. Det var også stor enighet om at hver av de fem første finalistene hadde lykkes svært godt i sine respektive bransjer.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Hemmelig valg

De to gjenværende finaleplassene ble det imidlertid hardere kamp om. Tre nye valgrunder måtte gjennomføres, de to siste hemmelige for å unngå taktisk

Johan Martin Ugland ser nærmere på bakgrunnsinformasjonen for sluttspillkandidatene. I bakgrunnen Monica "Åkki" Lidi (nærmest) og Jorunn Gislefoss. Foto: Reidar Kollstad

stemming blant jurymedlemmene. Søgnebedriften Cemo ble valgt i den første av de to avstemningene.

— Jeg er fascinert over de som jobber i et nisjemarked som Cemo, sier Ugland og legger til at det særlig for kaffe, men også for te og krydder er hardt å tjene penger.

— De ligner litt på Nøgne Ø, der eierne brenner for produktet sitt, sier han.

Før siste avstemningsrunde sto det likt mellom produsenten av nitrogen-generatorer, Air Products, og arrangøren av strandfesten Palmesus.

Til slutt stakk Air Products hårfint av med den siste finaleplassen bestemt av juryen, med tre mot to stemmer.

Monica "Åkki" Lidi Foto: Reidar Kollstad

Ny sjanse— Palmesus får jo en ny sjanse når leserne stemmer fram Folkets Finalist, sier Lidi, i det de sju finalistene er klare. Og allerede torsdag kveld kan du bestemme hvem som fortjener den åttende og siste finaleplassen.

Dette er de sju finalistene

Air Products, Kristiansand : Produserer nitrogengassgeneratorer for skip, plattformer eller petrokjemianlegg.

Cemo, Søgne : Selger egne produkter innen krydder, kaffe, te og gaveartikler over hele landet.

Dyreparken, Kristiansand : Norges mest kjente dyre- og fornøyelsespark

IMS Group, Risør : Designer og produserer utstyr for skips- og offshoreindustrien.

Nøsted Kjetting , Mandal: Landets eneste kjettingprodusent og blant de ledende produsentene i Europa.

Strand Hotel Fevik, Grimstad : Et av landets få gjenværende funkishotell som har snudd fra tapsprosjekt til sunn økonomi.

Trimtex Sport, Lillesand : Utvikler teambekledning til bedrifter og klubber over hele verden.