Det er ikke bra når matvareprodusentene kamuflerer en vare som en annen. Selvsagt ikke. Det åpner jo en pandoras eske av muligheter for sykdom og død.

Men i den uten sidestykke største matskandalen hittil i år, frossenlasagne med hestekjøtt, ser det ut til at det som får folk til å brekke seg av vemmelse, er det faktum at kjøttet kommer fra nettopp hest. Hest , liksom. Uagh!

Folk reagerer som om det skulle vært tannkjøtt fra nære familiemedlemmer. Hvorfor gjør de det? Er ikke litt av greia med hest at den, i motsetning til en bil eller andre fremkomstmidler, er så miljøvennlig at den kan spises opp når den er utslitt?

Og hvorfor skulle hestekjøtt være eklere enn annet kjøtt?

Vi har spist hestekjøtt i hundrevis av år her i landet. Hest er utsøkt norsk tradisjonsmat. Den moderne frykten for (kontrollert) hestekjøtt er totalt irrasjonell. Litt som frykten for kaninkjøtt, som sørover i Europa forbindes med nydelige gryter, ikke med bur på barnerommet.

Men nei, nordmenn flest protesterer høylytt mot både hestekjøtt og kaninkjøtt, så høylytt de klarer, da, med munnen full av kyllingnuggets, pølser, brownies, frokostblandinger og andre matvarer de ikke har den fjerneste anelse om hva inneholder, gufne greier som virkelig er egnet til å ta livet av en mann, eller en hest, for den saks skyld.

Det er ikke enkelt å vite hva vi spiser. Med mindre vi følger én enkel tommelfingerregel, da: Lag maten selv.

Sky frossenmat og halvfabrikata som pesten. Jeg vet det er kjedelig å høre, men herregud, da. Ikke er det tidkrevende, ikke er det dyrt, og ikke er det vanskelig.

Har du prøvd å lage en lasagne i det siste? Pastaplatene trenger ikke kokes engang.

Klin ingrediensene sammen i lag i en form og stek skiten, gjerne i en så stor dose at du har middag nok til de neste dagene. Og bruk nå for Guds skyld hestekjøtt dersom du får tak i det!