SONGDALEN: — Vi overtok første del av lokalene i mars, og flyttet nøtteproduksjonen fra Oslo og ned hit i slutten av måneden. Deretter har fabrikken blitt ferdigstilt fortløpende, og selve chipsfabrikken ble flyttet inn på tre uker, forteller fabrikksjef Vetle Misje i Sørlandschips.

Det første spadetaket for de nye lokalene på 7000 kvadratmeter øverst på Mjåvann ble tatt så sent som i august i fjor. For halvannen uke siden ble full produksjon satt i gang.

Døgnet rundt

— Nå produseres det for fullt. Hele døgnet, sju dager i uka, for å dekke etterspørselen nå midt i høysesongen, sier Misje og fortsetter:

— Sommer er nemlig høysesong også for snacks, selv om det nok ikke er like utpreget som for Hennig-Olsen og CB. Og det er heller ikke like væravhengig. Selv om det var en dårlig sommer rent værmessig i fjor, var salget veldig bra, forteller fabrikksjefen.

Økt omsetning

Så økte også omsetningen for den lille chipsfabrikken, om enn bare med fire millioner, til 212 millioner kroner i 2015. — Ambisjonen vår er jo å vokse innen snacks, og det får vi jo også større muligheter til nå som vi har fått større lokaler, sier Misje.

Sørlandschips har flyttet inn i nye lokaler øverst på Mjåvann industriområde i Songdalen kommune. Lokalene er på 7000 kvadratmeter og den offisielle åpningen finner sted i august. Foto: Richard Nodeland

Redusert resultat

Resultatet gikk imidlertid motsatt vei og falt med omlag sju millioner til drøye 23 millioner.

— Høye råvarekostnader er mye av grunnen. Prisene på peanøttolje, som er et marginalt produkt på verdensbasis, svinger veldig. I tillegg har den svake krona gjort det dyrere å kjøpe nøtter, som for det meste foregår i dollar, forteller fabrikksjefen.

Har du lest våre tidligere saker om Sørlandschips:

Høy gjeld

At chipsfabrikken har en kortsiktig gjeld på 100 millioner kroner, som overstiger bedriftens omløpsmidler, kommenterer Misje slik:

Fabrikksjef Vetle Misje i Sørlandschips kan se tilbake på halvannen uke med full produksjon i de nye lokalene øverst i industriområdet på Mjåvann. I 2015 ble resultatet redusert med 7 millioner kroner; mye grunnet økte råvarekostnader. Foto: Richard Nodeland

— Sørlandschips er en del av et større konsern, og den kortsiktige gjelden inneholder blant annet konsernbidrag. I tillegg er den kortsiktige gjelden i 2015 drevet av kortsiktige forpliktelser relatert til flyttingen til ny fabrikk. Betalingsevnen vår er god, bedyrer Misje.

Nye arbeidsplasser

Flyttingen av nøtteproduksjonen har for øvrig ført til fem nye arbeidsplasser på Sørlandet.

— Da vi skulle flytte produksjonen fra Oslo til Sørlandet, fikk alle de ti ansatte tilbud om å bli med på flyttelasset. Ingen takket ja, så da måtte vi ansette fem nye her nede. Automatisering av linja har ført til at de øvrige fem ikke trengte å erstattes, forklarer Misje.

Ny frityr

Også i chipsproduksjonen har kapasiteten økt.

Sørlandschips har flyttet inn i nye lokaler øverst i Mjåvann industriområde i Songdalen. På bildet kommer en pakke med Sørlandschips fra produksjonshallen og løftes videre til pakking. Foto: Richard Nodeland

— Vi har flyttet alt utstyr vi hadde i de gamle lokalene. I tillegg har vi kjøpt inn en ny frityr, da det har vært kapasitetsutfordringer på den produksjonsbiten.Og selv om lageret til Sørlandschips nå begynner å fylles opp, er det fortsatt masse plass igjen til både chips og nøtter.

— På mandag kommer kundene og henter varer her for første gang, siden det gamle ferdiglageret er tomt. Da er en ny milepæl passert, sier Misje.

Fremtidsutsikter

- Hvordan ser 2016 ut?

— Nå har vi vært gjennom to flytteprosesser og har hatt veldig fokus på det, men målet er at 2016 blir bedre enn 2015, svarer Misje.

Bestselgerne

- Har dere noen nye produkter på trappene?

— Det har vi, men jeg kan dessverre ikke røpe hva. Det er tre vinduer i året hvor vi kan lansere ny produkter, og neste er til høsten. Våre konkurrenter er kjappe til å kopiere oss hvis vi forsnakker oss, så vi må holde tett til lansering, svarer Misje.

— Men vår siste lansering, vaffelchipsen, har solgt veldig godt. Selv om den ikke når opp til bestselgerne original salt og original spansk paprika, avslutter Misje.

Sørlandschips AS
20152014
Inntekter212,0209,4
Ord. avskrivninger7,06,3
Driftsresultat24,832,1
Resultat før skatt23,231,2
Anleggsmidler57,037,8
Omløpsmidler94,497,8
Egenkapital31,331,9
Langsiktig gjeld13,612,2
Kortsiktig gjeld106,491,5
Aksjeutbytte0,00,0
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJJ
BetalingsevneLK
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte2317
Alle regnskapstall i mill. kroner