— Alt handler nå om ivaretakelse av ansatte, og det er vanskelig å si mer før våre medlemmer har fått all informasjon, sa hovedtillitsvalgt i Negotia, Jannicke Sommer-Ekelund til Fædrelandsvennen i helga.

MH Wirth har 1600 ansatte i Norge, flest er ansatt ved hovedkontoret og anlegget i Korsvik.

Personlige samtaler

Den tunge beskjeden om oppsigelse vil bli gitt i personlige samtaler mellom den enkelte ansatte og nærmeste leder. Det er ikke kalt inn til allmøter, men alle ansatte som berøres vil få varsel om drøftelsesmøter mandag.

— Vi kan ikke si eksakt hvor mange som må gå i Kristiansand før de ansatte er formelt orientert mandag formiddag, forteller HR-direktør Bjørg Hansen, som har styrt og forberedt nedbemanningsprosessen de siste ukene.

Kapasitetsjusteringen vil berøre 200-300 fast ansatte i Norge

Flere hundre

Hun sier at MH Wirth må nedbemanne med opp mot 750 ansatte globalt.

Det er tunge dager for de ansatte ved MH Wirth ved Korsvikfjorden.

— Kapasitetsjusteringen vil berøre 200-300 fast ansatte i Norge. Alle våre lokasjoner er berørt. En del av de ansatte vil gå på naturlig avgang, sier Hansen.I tillegg vil ca 250 konsulenter i Norge få avsluttet sine kontrakter frem mot sommeren.

— Hva slags beredskap har dere for de ansatte som mister jobben?

— Vi vil gi alle berørte ansatte tilgang til tjenester gjennom en ekstern omstillingspartner. Vi har varslet NAV og har også beredskap gjennom bedriftshelsetjenesten. Tillitsvalgte og verneombud er involvert i prosessen, svarer Hansen.

— Hvilke kriterier bruker dere for å velge mellom hvem som kan bli og hvem som må gå?

— Kriteriene som er drøftet med tillitsvalgte er at kompetanse, ansiennitet og bedriftens aldersprofil og mangfold skal ha betydning. Forøvrig vil alltid sosiale forhold bli vurdert individuelt. I tillegg sikrer vi selvsagt at prosessen gjennomføres i henhold til gjeldende lover og regler, svarer Hansen.

HR-direktøren vet ikke om det er den største nedbemanningen i MH Wirths historie, men hun sier det ikke er planlagt ytterligere justeringer fremover. Det er kun snakk om denne ene runden.

Ordreboken tørker inn

Det var tidligere i februar at konsernsjef Frank Reite i Akastor fortalte om tøffere økonomiske tider. Akastor er det Røkke-dominerte eierselskapet til MH Wirth. Han opplyste om behov for en nedbemanning på 750 ansatte og innleide globalt sett.

Vi må tilpasse kapasiteten og kostnadene til markedsutviklingen vi ser fremover

— Vi må tilpasse kapasiteten og kostnadene til markedsutviklingen vi ser fremover. I fjerde kvartal 2014 tegnet vi ikke kontrakt på noen nye, komplette borepakker. Ordreinngangen på 1,6 milliarder kroner stammet utelukkende fra enkeltkomponenter, reservedeler og serviceoppdrag, opplyste Reite til Fædrelandsvennen den gang.

Ledelsen snakker også om behov for omorganisering når tyngdepunktet i bransjen flyttes fra Nordsjøen til Brasil og Mexicogulfen.

Ved utgangen hav 2014 hadde MH Wirth en ordrereserve på drøyt ni milliarder kroner, mot over 13 milliarder for ett år siden. De sju store kontraktene om borepakker i Brasil forutsettes sluttført. Ryker noen av dem, kan det bli aktuelt med en ny gjennomgang av bemanningen.