KVINESDAL: — For både banken og bygda er det riktig å gjøre det på denne måten i en kort periode, sier banksjef Svein Hermansen i Kvinesdal Sparebank. Han snakker om Kvinesdal Hotelldrift AS, bedre kjent som Hotell Utsikten. Etter nok et år med solid underskudd (se regnskapsgrafikken), overtok banken alle aksjene i dette driftsselskapet fra 1. januar 2012. Dermed eier bygdebanken både driftsselskap og eiendomsselskap. I tillegg stilte den opp med lån til gruppen av lokale investorer som overtok det tradisjonsrike hotellet for cirka ti år siden, og som satset tungt på om- og utbygging.

Tapene Kvinesdal Sparebank har måttet ta på dette kredittkomplekset, er så store at den stod i fare for å miste sin selvstendighet i fjor. Redningen ble 55 millioner kroner i frisk egenkapital fra 63 forskjellige investorer – i all hovedsak andre sparebanker innen Terra-familien.

— Vi er bekvemme med situasjonen og konsentrerer oss om å skape bedre driftsøkonomi, for derigjennom å legge grunnlag for salg av hotellet. Driftsavtalen vi har med Kronengruppen, som er engasjert i totalt sju hoteller, bidrar godt, sier banksjef Hermansen.

Han suppleres av Helmer Steinsvåg, mannen bak Kronengruppen i Sandnes:

— Det dreier seg om salg og markedsføring, drift og støtte generelt. Men ikke eierskap, presiserer Steinsvåg.

— Har dere konkrete interessenter til å overta hotellet, banksjef Hermansen?

— Ja, men vi forhaster oss ikke.

2011-regnskapet for eiendomsselskapet bak Hotell Utsikten foreligger ikke i Brønnøysund ennå. Det gikk imidlertid med 30 millioner kroner i underskudd i 2009 og 1,6 millioner i 2010. Eierfordelingen i eiendomsselskapet den gang var den samme som i driftsselskapet inntil utgangen av 2011: Per Arne Netland, Kjell Ivar Netland, Svein Tore Overå og Kenneth Hansen eide direkte eller indirekte 25 prosent hver. Nå har altså Kvinesdal Sparebank overtatt alt.

Kvinesdal Hotelldrift AS (Utsikten Hotell)
20112010
Inntekter15,017,1
Ord. avskrivninger0,00,0
Driftsresultat-2,5-1,4
Resultat før skatt-2,6-1,4
Anleggsmidler0,20,0
Omløpsmidler1,32,2
Egenkapital-4,5-1,9
Langsiktig gjeld2,20,8
Kortsiktig gjeld3,93,4
Regnskapets info.nivå{numb}
Inntjening{sad}{sad}
Betalingsevne{sad}{sad}
Egenkapitalandel{sad}{sad}
(Alle tall i millioner kroner)