• Derfor faller børsene

  • Finansuroen fortsetter

  • Oljefondet under 3000 milliarder

  • Oslo Børs falt 3,4 prosent

  • Panikk i aksjemarkedet

Først ned, så opp, så ned igjen. Også i går var finansmarkedene preget av voldsom uro. De asiatiske aksjemarkedene falt videre etter torsdagens skrell i Europa og USA — og Oslo Børs var på et tidspunkt ned mer enn 3 prosent.

Børsen sluttet ned 2,75 prosent. Den endte på 365,03 poeng - som er ny bunnotering i år.

Men gårsdagens viktigste hendelse var publiseringen av de månedlige sysselsettingstallene i USA. Med 117000 nye ansettelser i USA i juli, mer enn de 85000 analytikerne på forhånd hadde ventet, snudde humøret brått: Bare én time etter at tallene ble offentliggjort kl. 14.30 var Oslo Børs i pluss.

Fortsatt tungt Men arbeidsledigheten i USA er fortsatt høy. Økonomene som uttalte seg i etterkant av tallene slo fast at rapporten var "dårlig", men ikke "forferdelig".

Arbeidsmarkedsundersøkelsen som ble publisert samtidig med sysselsettingstallene, viste en ledighet på 9,1 prosent. Ledigheten har bitt seg fast over 9 prosent nesten hver eneste måned siden 2009. Samtidig er andelen amerikanere som er i arbeid den laveste på lenge: Bare 58,1 prosent av USAs befolkning er nå i full jobb. Redselen for at USA skal havne i en ny nedgangskonjunktur før skadene etter finanskrisen i 2008 er leget, er fortsatt høyst til stede.

- Dette er ikke et "faren over"-signal, selv om det demper noe av praten om at USA er i ferd med å falle tilbake i en resesjon (nedgangstider). Det er fortsatt mye motvind. Europa, for eksempel. Denne rapporten trekker oss et lite stykke vekk fra stupet, sier Tom Porcelli, sjeføkonom i RBC Capital Markets, til nyhetsbyrået Reuters.

Det er i den private sektoren at amerikanerne nå finner jobber. Den offentlige sysselsettingen falt med 37000 i juli, den niende strake måneden med nedgang. Tøffe innstramminger både på føderale og lokale offentlige budsjetter gir lite direkte drahjelp i kampen for å få ned ledigheten.

Fortsatt nervøst Men oppgangen etter de beroligende amerikanske tallene varte ikke lenge.

Rett etterpå blusset usikkerheten rundt EU-toppenes håndtering av gjeldskrisen i Sør-Europa opp med full styrke igjen.

Europeiske børser snudde igjen ned. FTSE-indeksen på londonbørsen endte ned 2,7 prosent, mens DAX-indeksen på frankfurtbørsen sluttet ned 2,8 prosent.

Også på Wall Street i New York var det store svingninger i aksjekursene. Dow Jones-indeksen sluttet opp 0,5 prosent i går kveld (norsk tid), men teknologiaksjene på Nasdaq-børsen endte ned 0,9 prosent.

I Tyskland er det sterk motstand mot å tilføre eurosonens krisefond EFSF (European Financial Stability Facility) mer penger for å kunne hjelpe også Spania og Italia dersom de skulle trenge økonomisk nødhjelp. EFSF ble opprettet i fjor for å hjelpe de tre landene som til nå er forsøkt reddet - Hellas, Irland og Portugal.

På det høyeste var renten på tiårige italienske statsobligasjoner i går 6,4 prosent, selv om renten falt utover dagen. Nytt i går var det likevel at rentene på Spanias statslån (statsobligasjoner) falt under de italienske.

Også oljeprisen hentet inn noe av det tapte etter torsdagens kraftige nedtur. Klokken 16.00 kostet ett fat nordsjøolje 109 dollar, etter en oppgang på 1,6 prosent.