Nå har Sørlandschips fått pålegg om å forandre merkingen på sitt nye produkt «Sørlandschips — salt og smak av epler». Mattilsynet mener at den inneholder påstander som er villedende for forbrukeren, at det er rene faktafeil i den og at den ikke følger kravene i regelverket.

— Produsentene skal ikke merke produktene sine på en slik måte at det kan gi misoppfatninger om hvor produktet har sin opprinnelse eller hva det inneholder. Forbruker skal kunne ta begrunnede valg ut fra det de kan se på emballasjen. Det gjelder både tekst og bildebruk, sier Jørn Einar Weidemann, seksjonssjef i Mattilsynet.

Flere brudd

Chipsen er et nytt produkt fra Sørlandschips. Men i kampen om å få kundene til å kjøpe akkurat det nye produktet «Sørlandschips - salt og smak av epler», mener altså Mattilsynet at chipsprodusenten har gått for langt.

• På pakken står det «Utvalgt for sesongen». Dette kan ikke stemme, mener Mattilsynet. Chipsen er i salg på våren, mens eplesesongen er på høsten.

• Sørlandschips frister også med at chipsen er «smaksatt med havsalt og friske søte epler» og det er bilder av epler og eplebiter på emballasjen. Men innholdet i chipsposen er eplepulver, ifølge Mattilsynets vedtak.

• Mattilsynet mener også det er feil å skrive «kun naturlige ingredienser» på pakken. I tillegg til eplepulveret er det også brukt en krydderblanding som Mattilsynet mener ikke består av kun naturlige ingredienser

I vedtaket fra Mattilsynet står det at de mener regelbruddet er alvorlig.

«Merkingen på chipsposen inneholder flere påstander som vi finner feilaktige og villedende forforbrukerne» står det i Mattilsynets vedtak.

De har gitt Sørlandschips frist til 1. juli med å rette opp feilen.

— Vi er i dialog med virksomheten og de kommer til å følge opp anmerkningen, sier Jørn Einar Weidemann.

Retter opp

Sørlandschips kommer til å gjøre det som skal til for at merkingen skal være innenfor regelverket.

— Dette er en produktlansering der vi har kommet opp med en serie produkter vi har deklarert på en måte vi mente var innenfor forskriftene. Men så er ikke Mattilsynet enig i måten vi har gjort det på, sier Morten Horn, markedsdirektør i Sørlandschips.

Hva de nå kommer til å skrive på chipsposene er ikke endelig avgjort.

— Vi har som sagt vært i god tro og ment at dette var innenfor dagens regler og normer. Vi er fortsatt i en dialog med Mattilsynet slik at vi kan lære mer til neste gang og vi gir all honnør til Mattilsynet som har en viktig jobb å gjøre, sier Morten Horn.

Nasjonal aksjon

Ifølge Jørn Einar Weidemann er inspeksjonen hos Sørlandschips del av en større nasjonal aksjon der Mattilsynet ser på merking.

— Det er et prosjekt der merking og villedende merking er et tema. Det er ikke uvanlig at vi har slike prosjekter der vi setter fokus mot ett spesielt tema. Prosjektet er ennå ikke ferdig, så det er for tidlig å gi noen konklusjoner om hva som er de vanligste bruddene.