— Om personer rykker ned i en stilling bare for å kunne gå av, så er jo det uheldig for virksomheten faglig sett. Det ville vært bedre å ansette noen som ville stått lengre i stillingen, sier Finn Abrahamsen, som tidligere var leder av Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Aftenposten skrev om Statens pensjonskasse som vil tette smutthullet i loven som gjør at ansatte i statlige virksomheter, særlig i politiet, søker seg over i lavere stilling for å kunne tidligpensjonere seg.

- De blokkerer stillinger

Abrahamsen pensjonerte seg fra politiet som 58-åring i 2007. Han var selv ikke blant dem som kunne søke seg til en stilling med lavere pensjonsalder, men han forteller at han er kjent med praksisen.

— Selvfølgelig er det noen som gjør dette på grunn av sykdom, men det er klart at det finnes dem som har planlagt et slikt løp og utnytter systemet. Det er synd, fordi det blokkerer stillinger som kunne vært besatt av personer som ville stått i jobben lengre. Når man står kort i en stilling, får man ingen utvikling, sier Abrahamsen.

— En må stikke fingeren i jorden og tenke over konsekvensene for hele virksomheten. Denne praksisen er et resultat av egoisme fremfor å tenke på virkningene for virksomheten, sier Abrahamsen.

- Ikke rart at det skjer

Den tidligere politioverbetjenten understreker at det er lovverket som åpner opp for denne muligheten, og at det dermed er helt lovlig å endre stilling for å kunne pensjonere seg tidligere.

— Det er jo ikke rart at folk benytter seg av dette når muligheten er det. Dette er personer som kanskje ville gått av uansett, men fordelen av å endre stilling først er jo at de kan få en betydelig høyere pensjon. Jeg er forundret over at Statens pensjonskasse ikke har grepet inn tidligere, sier han.

Les også:

Abrahamsen mener ledelsen som ansetter må ta noe av ansvaret for at en slik praksis har bredt om seg.

— Dette er et fenomen som har pågått i 15-20 år, og som i løpet av den tiden har akselerert, sier Abrahamsen.

Statens pensjonskasse fant 169 tilfeller de siste fem årene av ansatte i statlige virksomheter som endret stilling til en med lavere pensjonsalder, for så å gå av etter kort tid. Halvparten av tilfellene skjedde i politiet.

- Tidligpensjon ofte fortjent

— Vi er kjent med denne praksisen, men det er feil å si at den blir utnyttet. Det er mange gode grunner til at ansatte går ned i lavere stillinger, sier leder av Norges Politilederlag, Jonny Nauste.

Nauste mener det er viktig å poengtere at mange av lederne i politiet er personer som har lang fartstid som tjenestemenn før de ble ledere. Tjenestemenn har lavere pensjonsalder fordi jobben anses som fysisk og psykisk belastende.

— Den lavere pensjonsalderen de hadde som tjenestemenn får de ikke ta med seg over i den nye lederstillingen. Vi mener politilederne må få en godskrivning av pensjonsalderen i forhold til den belastningen de har hatt som yrkesaktiv i politiet, sier han.

Nauste mener politiet har behov for en bedre seniorpolitikk.

— Vi foreslår et tiltak som finnes i enkelte kommuner, der man jobber 80 prosent og får 100 prosent lønn. På den måten vil man i større grad kunne beholde på kompetansen til seniorene i politiet, sier han.