Se Aftenpostens store multimediareportasje fra Latin-Amerika

Demonstrantene bygget veisperringer og satte fyr på bildekk i gatene i São Paulo og Rio. Da politiet brukte tåregass, svarte demonstrantene med å kaste stein.

Tusenvis av brasilianere tok til gatene i protest mot de høye kostnadene ved fotball-VM. Utgiftene til arrangementet er kommet opp i 100 milliarder kroner, stort sett offentlige penger.

FIFA-standard

I et land hvor det er ekstreme forskjeller mellom fattig og rik, hvor altfor mange fortsatt mangler skikkelige boliger, skoler og gode helsetjenester, provoserer den statlige pengebruken.

«Gi oss skoler med FIFA-standard», var en av parolene under forrige runde demonstrasjoner i fjor sommer.

«Turister. Ikke kom til VM. Farlig land» sto det på en plakat en eldre mann holdt opp i menneskehavet i natt.

Les også:

Tre millioner brasilianere, og rundt 60.000 utenlandske fotballfans, er ventet til VM. Demonstrantene har varslet at de vil trappe opp protestene før mesterskapet starter.

– Ikke ferdig til avspark

En knapp måned før avspark 12. juni, er det mye som ikke er på plass. Tre av stadionene som skal brukes under mesterskapet er fortsatt under bygging. Nødvendig infrastruktur vil ikke stå ferdig i alle de 12 byene som skal huse kampene. Tidsnød på tampen har ført til et rush av kontraktinngåelser, og mange brasilianere mener det har åpnet for mer korrupsjon rundt mesterskapet.

FIFAs generalsekretær Jerome Valcke har gitt uttrykk for at tiden er i ferd med å renne ut for vertslandet:

– Jeg vil ikke si at arrangementet ikke er klart, men det er ikke ferdig, uttalte han nylig, ifølge Huffington Post.

Løftet ut av fattigdom

Veksten i Brasils økonomi har vært sterk det siste tiåret, og mer enn 35 millioner mennesker er løftet ut av fattigdom. Gode råvarepriser, sammenfalt med et maktskifte som ga en bedre fordeling av godene i gigantlandet.

President Luiz Inácio «Lula» da Silva fra arbeiderklassens parti PT, tok over som president i 2003. Hans etterfølger, Dilma Rousseff, har styrt landet siden valget i 2010. Les også:

Kombinasjonen av god økonomisk vekst og målrettede tiltak har gitt resultater: Ifølge det samfunnsvitenskapelige universitetet Fundacão Getulio Vargas (FGV) har antallet brasilianere med inntekter under 800 reais (3200 kroner) i måneden sunket med 8 prosent hvert år siden 2003, skriver den britiske ukeavisen The Economist.

Til høsten er det presidentvalg, og selv om Rousseff ligger godt an er det flere som påpeker at sommerens store arrangement – og ikke minst det brasilianske landslagets prestasjoner – vil ha betydning for valgresultatet.

Enda viktigere vil den økonomiske situasjonen bli, veksten har stagnert og mange mener regjeringen famler med å finne veien til videre økonomisk fremgang.

Hjemløse protesterer

Torsdagens og nattens demonstrasjoner begynte i São Paulos Itaquera-distrikt, nær Arena Corinthians stadion, som skal huse fotballmesterskapets åpningskamp. Hjemløse arbeideres forening krevde bedre boliger, i stedet for nye stadioner.

Demonstrasjonene varsles over sosiale medier, og det er planer om flere større protestsamlinger før verdensmesterskapet starter. Det er likevel høyst uklart hvem som egentlig står bak mønstringene. Demonstrantene er ingen ensartet og samlet gruppe, det erfarte myndighetene ved forrige protestrunde i fjor sommer da de forsøkte å finne noen å forhandle med. Det viste seg at det var for mange ulike stemmer og krav til at demonstratenen kunne samle seg.

Hva som skjer etter at VM er i gang, er mer uklart. Ifølge BBCs korrespondent i São Paulo vil brasilianere flest slutte opp om arrangementet når fotballen første er begynt å rulle.