Det var en travel skattedirektør som mandag ettermiddag møtte Aftenposten på Skatteetatens kontorer på Grønland. Kvelden før avslørte Aftenposten at DNB har lagt til rette for at kunder kunne skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene og unngå skatt – dersom de ønsket dette.

Aftenpostens avsløring er en del av en tidenes største lekkasje. Panama Papers består av over 11 millioner dokumenter som er lekket fra det omstridte advokatfirmaet Mossack Fonseca og delt gjennom den gravejournalistiske stiftelsen ICIJ.

— Jeg er ikke overrasket

— Denne saken er omfattende, og den viser hvor utfordrende det er med beskatning i internasjonal økonomi i en verden med komplekse selskapsstrukturer og for lite åpenhet, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Aftenposten.

— Jeg er ikke overrasket, men jeg tenker allikevel at Aftenpostens avsløringer er en viktig tydeliggjøring av åpenhet og internasjonalt samarbeid, fortsetter Holte.

Ber DNB om hjelp i jakten på skattesnyltere

Skatteetaten har allerede benyttet seg av sine internasjonale forbindelser for å få tak i Panama-dokumentene, og nå avslører skattedirektøren overfor Aftenposten at de også har kontaktet DNB i et forsøk på å få ut opplysningene fra dokumentene.

— Grunnen til at vi spør om dokumentene er at vi generelt er interessert i opplysninger om inntekter og formue i utlandet. Tradisjonelt har det vært vanskelig å få ut informasjon fra skatteparadiser. Det er interessant for oss å kunne gå inn i dette materialet. Det vi vil gjøre med disse dokumentene, når vi forhåpentligvis får tilgang til dem, det er å sjekke denne dokumentasjonen opp mot hva aktuelle skatteytere har opplyst på selvangivelsen.

Ønsker at bankene skal endre holdning

Holte har bitt seg merke i reaksjonene som har kommer i dag, og mener at de er et tydelig tegn på at den praksisen som bankene har utvist, ikke er akseptabelt. Han synes det er veldig positivt at DNB har tatt avstand fra sin tidligere praksis, blant annet i Aftenposten på mandag, på en tydelig måte.

— Jeg tror at denne typen saker har potensial til å svekke omdømme til aktørene som er involvert, men det kommer også an på hvordan de håndterer saken.

— Vil dette få konsekvenser videre fremover?

— Noe av det jeg ønsker mer er en annen og tydelig rolle fra skatterådgivere generelt, både advokater og banker, at de i større grad tar et samfunnsansvar, og ikke bare tenker på sine klienters lommebøker. Saken i dag viser at det er en betydelig jobb å gjøre.

— Hva synes du om avsløringene til Aftenposten?

— Jeg synes at den jobben som Aftenposten gjør for å belyse dette området er viktig. I utgangspunktet er det krevende å få ut slike opplysninger. På et generelt grunnlag mener jeg at Aftenpostens avsløringer bidrar til en god diskusjon.

DNB ønsker å samarbeide

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, bekrefter overfor Aftenposten at de er i dialog med Skatteetaten.

— Vi ønsker å samarbeide med dem og dele det vi kan, innenfor dagens lovverk, sier Westerveld.

— Først og fremst er det bra at dette får mer internasjonal oppmerksomhet.

Siv Jensen er glad for oppmerksomheten

Finansminister Siv Jensen sier til Aftenposten at både denne og den forrige regjeringen har jobbet for brede avtaler om utveksling av opplysninger.

— Jeg har konstatert at DNB er tydelige på at de vil rydde opp. Det er jeg glad for, sier Jensen.

Videre sier hun at hun er glad for den økte oppmerksomheten, slik at flere land slutter seg til avtalene.

— Gjennom arbeidet med skattereformen har vi foreslått en rekke tiltak som gjør det mindre lønnsomt og vanskeligere å flytte skatt ut av Norge. Vi har senket skattesatsen på selskaper og vi har strammet inn reglene slik at det blir vanskeligere å bruke høye rentefradrag til å flytte overskudd ut av Norge.

— Hva bør skatteetaten gjøre?

— Jeg ser at etaten har satt i gang et arbeid med å få innsyn i dokumentene.

— Er det bra at vi får en slik lekkasje?

— Det er alltid viktig med et granskende søkelys på å skille hva som er lovlig og ulovlig i skattespørsmål.