Tirsdag denne uken offentliggjør OECD 2013-utgaven av sin såkalte Better Life Index. Den rangerer livskvalitet og lykke i de 34 rike og mellomrike medlemslandene, ut fra en rekke omfattende statistikker og undersøkelser.

Brasil og Russland er i tillegg med i oversikten. Dette er altså en oversikt over hvordan tilstanden er i den rike delen av verden.

Indeksen er en årlig begivenhet, og Norge havnet nest øverst i fjor.

OECD har laget en interaktiv løsning hvor man selv kan oppgi hvor viktig 11 ulike deler av livet er: Bolig, inntekt, jobb, sosialt nettverk, utdanning, trygghet, miljø, samfunnsengasjement, helse, tilfredshet med livet og balanse mellom arbeid og fritid.

Japan: God på utdanning, dårlig på bolig

Setter du for eksempel utdanning, jobb og trygghet høyest blant dine kriterier for et godt liv, kommer Japan på topp. Men svarer du i tillegg at du er opptatt av å bo godt og ha en fin balanse mellom arbeid og fritid, faller Japan ned til under midtsjiktet.

Men hvor viktig er det for deg å ha en god inntekt? Ved å sette dette høyt, vil USA klatre oppover på listen over land du bør satse på. Legger du i tillegg ekstra vekt på miljø, helse, trygghet, sosialt nettverk og balanse mellom arbeid og fritid, faller USA, og erstattes av Sveits.OECD-testen lar deg også sammenligne dine svar med andre i din aldersgruppe, ditt kjønn og i ditt land.

Norge: God på jobb, dårlig på utdanning

Norge tok i fjor ingen førsteplasser i noen av kategoriene, men kom på andreplass i tilfredshet og jobb. Sveits kom best ut i begge kategoriene. I kategoriene miljø og balanse mellom jobb og fritid, endte Norge på en tredjeplass. Sverige og Storbritannia tok de to førsteplassene i miljø-kategorien, mens Danmark og Nederland hadde best balanse mellom arbeid og fritid.

Utdanning, helse og trygghet er de kategoriene hvor Norge kom lengst ned på listen, med henholdsvis en 17., 13. og 11. plass.

Resultatene fra 2013-utgaven av OECDs livskvalitetsrangering, kan du lese om i Aftenpostens papirutgave tirsdag 28. mai. Frem til tirsdag vil fjorårets tall danne grunnlaget for rangeringen.