Etter et par år med forsinkelser sendte eiendomsselskapet Empire State Realty Trust Inc. før helgen melding til det amerikanske børstilsynet SEC om detaljene i den planlagte offentlige kapitalutvidelsen senere i høst. 71,5 millioner aksjer med en pris i intervallet 13-15 dollar (rundt 77 til 90 kroner) pr. aksje skal tilbys blant andre småinvestorer.

Kapitalutvidelsen kan dermed innbringe en drøy milliard dollar (rundt 6 milliarder kroner). Det blir en av de største børslanseringer innen eiendom innen USA på en årrekke. Eiendomsselskapet vil trolig bruke pengene til å kvitte seg med gjeld, ifølge Marketwatch.

Kapitalutvidelsen omfatter foruten selve skyskraperen på Manhattan også en rekke andre bygninger, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung.

For noen dager siden ble det kjent at Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, betaler 684 millioner dollar for knapt halvparten av et større kontorbygg i New York. Det meldte Norges Bank selv i en pressemelding.

Etter innvielsen under den amerikanske depresjonen i 1931 var Empire State Building i en årrekke verdens høyeste bygning med sine 443 meter, fordelt på 102 etasjer. Bygningen overlevde en kollisjon med et mindre fly i 1945. ## Var høyest

Skyskraperen mistet sin status som den høyeste bygningen i verden da World Trade Centers nordlige tårn sto ferdig i 1972, ifølge Reuters.

Kapitalutvidelsen ble kunngjort allerede for knappe to år siden av selskapet Malkin Holdings, som eies av blant annet familien etter Lawrence Wien. Han solgte 3300 andeler med pålydende 10000 dollar til interessenter i begynnelsen av 1960-årene. Malkin-familien kontrollerer fortsatt Empire State-bygningen og har gått i bresjen for kapitalutvidelsen.

Flere rettssaker har gjort veien mot en børsintroduksjon både lang og kronglete. Nå er sluttstrek satt for nesten alle tvistene. Underveis har Malkin-familien avvist flere oppkjøpsforsøk.

Det er storbankene Goldman Sachs og Bank of America som tilrettelegger emisjonen og som nå forbereder et såkalt road show rettet mot investorer. Den nøyaktige prisen for de nye aksjene blir etter planen kunngjort 1. oktober.

I årets seks første måneder ble de konsoliderte inntektene for Empire State Realty Trust 250,7 millioner dollar. Leieinntektene bidro til et nettoresultat på 29,2 millioner dollar.