Da englandsbåten ble lagt ned i 2008, var det ramaskrik blant næringsliv og turistnæringen på Vestlandet.

Også mange andre vestlendinger savnet mulighet til å ta en helgetur til Nord-England eller ta med bilen til Storbritannia. Det hadde nemlig vært båtrute mellom Bergen og Newcastle i over 130 år da ruten ble lagt ned, skriver Bergens Tidende.

— Flott cruiseferge

Nå blir det på ny båtrute mellom de to landene, melder NRK Rogaland.

Planene om den nye ferjgforbindelsen ble presentert på Logistikkdagen i Sandnes torsdag. Det starter med to ukentlige seilinger mellom Bergen, Stavanger og Newcastle på våren og trappes opp til tre ukentlige seilinger i sommersesongen.

— Det dreier seg om en veldig god cruiseferje som skal gi passasjerene en flott opplevelse, sier Peter Iles i Norwegian Seaways til NRK Rogaland.

Fergen som settes inn er 200 meter lang og veier 27.000 tonn. Den vil blant annet ha et spa, barer, diskotek og et kasino, og være malt i det nye rederiets hvite og lyseblå farge.

Trygg på markedet

Iles sier til NRK Rogaland at han er trygg på at passasjergrunnlaget er til stede.

— Norge er et fantastisk reisemål for briter. Vi vil samarbeide med norske reiselivsmyndigheter for å utvide sesongen. Vi satser på å lansere Norge som et reisemål for skiturister. I den andre retningen finnes det mange spennende reisemål i det nordøstre England, sier Iles.

Den nye fergeruten er ikke bare viktig for turistnæringen. Også for øvrig næringsliv vil den gi en en langt mer direkte frakt av varer mellom Vestlandet og Storbritannia. Transportørene slipper omveien om Esbjerg i Danmark.

Halvparten av investorene i Norwegian Seaways kommer fra det nordøstre England. Den andre halvparten fra Stavanger og Bergen.