Denne artikkelen er Si ;D-anbefalt, planlagt og skrevet av vår ungdomsredaksjon i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.

Les dagens ungdomsavis gratis her. (NB stor PDF-fil, kan ta noen sekunder å laste ned.)

— Arbeiderpartiet ivaretar interessene til LO-pampene som sitter med halvannen million i lønn på Youngstorget, men tenker ikke på den kommende generasjonen som også skal inn i arbeidslivet og få seg gode jobber, sier leder i Unge Høyre Kristian Tonning Riise til Aftenposten.

Les også: Seks spørsmål om streik og arbeidsmiljøloven

Sammen med leder i Unge Venstre Tord Hustveit og 1. nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom (FPU) Bjørn-Kristian Svendsrud advarer han mot konsekvensene av å lytte til fagbevegelsen og venstresidens protester mot forslaget til ny arbeidsmiljølov og søndagsåpne butikker.

— Det jeg reagerer mest på, er at LO drar stigen opp etter seg. De jobber for dem som allerede har fast ansettelse, mens resten blir stående igjen på bakken, mener Svendsrud i FPU.

- Bedre enn ingen jobb

Ungdomspolitikerne mener forslagene om oppmykninger i arbeidsmiljøloven og søndagsåpne butikker vil gjøre det lettere for de 120.000 unge som i dag er arbeidsledige å få en fot inn på arbeidsmarkedet.

De viser til en undersøkelse som slo fast at 60 prosent av de midlertidig ansatte var i fast jobb to år senere.

— Regjeringen øker muligheten for at gründere i oppstartsfasen eller bedrifter som får en stor ordre kan ansette flere i en periode. LO må forstå at en midlertidig jobb er bedre enn ingen jobb, mener Riise i Unge Høyre.

LES OGSÅ:

Forhandlinger med Venstre

Forslagene er lagt frem av Høyre/Frp-regjeringen, og Venstre har signalisert at de er positive til hovedtrekkene i det som er lagt frem.

— Vi skal inn i forhandlinger med regjeringen, og da må alle gi og ta. Unge Venstres viktigste budskap er at vi vil senke terskelen for å komme inn i arbeidslivet ved å gjøre det lettere å ta i bruk midlertidige ansettelser, sier Hustveit i Unge Venstre.

Lederne i Unge Venstre, Unge Høyre og FPU mener også forslaget om at butikker skal kunne holde åpent søndager vil gavne ungdom og studenter, fordi det vil gi økt tilgang på deltidsjobber.

- Hvorfor er det bare tre av ungdomsorganisasjonene som står bak protesten hvis det er riktig at Regjeringens forslag er bra for unge på arbeidsmarkedet?

— Jeg tror mange er redde for endring. Men fremtidens arbeidsmarked vil ikke være som gårsdagens, og vi må tørre å tenke nytt, sier Unge Venstre-lederen.

- Egentlig pinglete

— Det er en del skremselsretorikk ute og går. Man begynner å lure på om det er LOs valgkamp for Arbeiderpartiet som er i gang, sier Riise.

Han mener Regjeringen går for kort - ikke for langt - i sitt forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Regjeringen foreslår en generell adgang til å ansette midlertidig i ett år.

- Jeg synes det som er foreslått er ganske pinglete. 12 måneder er ikke mer enn det mange bruker på å bli varme i trøya, sier han.

Kollektivtrafikk stanser opp

Kollektivtransport, barnehager og offentlige kontorer rammes onsdag ettermiddag når tre hovedorganisasjoner går til politisk streik.

Oftere søndagsjobbing, mer overtid og flere på midlertidig ansettelse er noe av det LO, Unio og YS protesterer mot når de oppfordrer sine medlemmer til å legge ned arbeidet mellom klokka 14 og 16 onsdag ettermiddag.

Svært mange vil merke den politiske streiken ved at kollektivtransporten stanser opp.

AUF: Ingen rot i forskning

AUF-leder Mani Hussaini er helt uenig i påstanden om at Høyre/Frp-regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov vil gjøre det lettere for ungdom å få en fot innenfor på arbeidsmarkedet,

— Forslagene fra regjeringa er har ingen rot i forskning, erfaringer fra andre land eller ønsker fra hverken arbeidsgiver eller arbeidstaker. Resultatene av økt adgang til midlertidige ansettelser, lengre arbeidsdager, mer pålagt overtid og søndag som arbeidsdag, blir et hardere arbeidsliv, som er mer utrygt og mindre fleksibelt for enkeltmennesket, sier Hussani til Aftenposten.

— Jeg har tidligere bedt Unge Høyre vise eksempler om land hvor økt midlertidighet har ført til flere arbeidsplasser. Det har de ikke klart, for det landet finnes ikke, mener han.

Han mener det er de som i utgangspunktet stiller svakest på arbeidsmarkedet: ungdom, innvandrere og kvinner, som må ta til takke med dårligere ansettelsesforhold og dårligere lønn med regjeringens politikk.