— Nei, vi har ikke noen konkrete nedbemanningstall ennå. I nærmeste fremtid starter drøftingene med tillitsvalgte, slik det er påkrevet i henhold til arbeidsmiljøloven. Det dreier seg om vilkår og betingelser for reduksjonene som må komme. I løpet av siste halvdel av juni forventer vi at det blirmer konkret, antyder kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i National Oilwell Varco Norway på Dvergsnes i Kristiansand.

Som meldt i april, gjør ordretørke at Sørlandets største arbeidsgiver i privat sektor må kutte i bemanningen. Samtlige 5000 ansatte i Norge ble informert om vedtaket, hvorav 3200 i kristiansandsområdet.

— Dialogen med de tillitsvalgte er konstruktiv og god. Parallelt arbeider vi med en kartlegging og kvalitetssikring av hvor stor overkapasiteten er. Vi jobber også med å forberede ledere rundt om i organisasjonen på takle situasjonen som oppstår når de må meddele medarbeidere at de ikke lenger har jobb hos oss. Vi har hatt en så lang periode med vekst at lederne primært er drillet i å ta i mot nye folk, forteller Dag Nordbø.

Ronny Bryne, hovedtillitsvalgt for Nito, opplever situasjonen ganske likt.

— Vi har en grei og oversiktlig prosess som går sin gang i henhold til avtalt tidslinje. Folk har fortsatt nok å gjøre. Så langt er det lite annet å melde.

Trygve Mikkelsen i Tekna sier dette:

— Det er en stor, kompleks bedrift som trenger tid på kartleggingsprosessen.

Som Fædrelandsvennen meldte torsdag, har MHWirth - største konkurrent i det globale markedet for boreteknologi - kommet atskillig lengre i sin kostnadskuttprosess. Der er det nå sendt ut innkalling til konkrete drøftingsmøter i det man må kalle den tredje nedbemanningsrunden, som skal omfatte 100 ansatte i Norge.