GOD STEMNING: Gunnar Gabrielsen på fagforeningskontoret vartet fredag opp med vafler til sine arbeidskolleger på bildelfabrikken. Her er det administrerende direktør Roger Cockroft som får smake. Foto: Tore André Baardsen
GLADE: Utsiktene til 200 nye arbeidsplasser ved bildelfabrikken fikk ordfører Richard Ivar Buch (f.v.), administrerende direktør Roger Cockroft og hovedtillitsvalgt Ken Roger Hetland til å smile om kapp under fredagens rundtur i produksjonslokalene på Farsund Aluminium Casting. Foto: Tore André Baardsen

FARSUND: – De siste 10 årene har Farsund mistet 5-600 industriarbeidsplasser, og derfor er signalene om en kraftig oppbemanning ved bildelfabrikken veldig kjærkommen. Farsund har god tilgang på boliger som bare venter på at noen skal ta dem i bruk. For å avhjelpe egne behov for arbeidskraft går kommunen og sykehuset i Flekkefjord fra neste uke sammen med bildelfabrikken om en storstilt markedsføringskampanje i Bodø. Den nordnorske byen er valgt fordi det der kan bli god tilgang på teknisk personell etter at Stortinget har vedtatt å legge ned den militære hovedflystasjonen.

Det sier ordfører Richard Ivar Buch i Farsund som fredag besøkte bildelfabrikken. Ordføreren tror en så stor opptrapping ved bedriften vil gi store ringvirkninger i form av nye arbeidsplasser hos leverandører og økte skatteinntekter.

– Listerpakken (veiutbyggingen som har som mål å binde Lister-kommunene tettere sammen, red. anm.) er nå snart ferdig utbygd, og har skapt et større bo— og arbeidsmarked som kommer bildelfabrikken til gode når den nå skal rekruttere mange nye medarbeidere, sier Richard Ivar Buch.

To eiere

Administrerende direktør Roger Cockroft eier i dag 30 prosent av bildelfabrikken mens det Porsche-eide investeringsselskapet Widro GmbH har 70 prosent av aksjene. Roger Cockroft kan ikke uttale seg om selve salget til Benteler. Fædrelandsvennen har imidlertid fått tilgang til en e-post fra Roger Cockroft til de ansatte, der han bekrefter at Benteler ønsker å kjøpe bedriften og at kontrakten kan være signert før sommerferien. Ifølge Farsunds Avis ønsker Benteler å kjøpe både produksjonsselskap, -utstyret og -lokaler, som i dag er delt opp i tre selskaper.

Stor etterspørsel

Bildelfabrikken som i 2009 ble slått konkurs, opplever nå stigende etterspørsel etter sine spesialdesignede helstøpte bildeler i aluminium. Roger Cockroft er stolt over at bedriften i løpet av et år har laget åtte helt nye deler som de neste par tiårene vil være å finne i flere bilmodeller fra Mercedes, Porsche, Jaguar og Range Rover.

Roger Cockroft mener at bedriften om to-tre år vil ha opp mot 400 ansatte.

– Selvsagt kan det i dagens arbeidsmarked bli en utfordring å få tak i så mange nye medarbeidere, men vi har hele verden å ta av. Vi har allerede hentet folk fra både Brasil og Portugal, og jeg er jo selv britisk. Når folk får se hvilke spennende internasjonale bedrifter vi har i Farsund og i tillegg oppleve den fantastiske naturen her, så skal vi nok klare å overtale dem til å komme hit, sier Roger Cockroft entusiastisk.

Hovedtillitsvalgt Ken Roger Hetland er positiv til at bedriften blir kjøpt av den europeiske bildelgiganten. Han har store forventninger til at det nye eierskapet vil gi dem flere kontrakter og behov for nyansettelser. Selv har han vært med siden oppstarten av bedriften i 1997, og innrømmer gjerne at han hadde liten tror på fremtiden da konkursen var et faktum i 2009. Nå er det imidlertid ingen som ser seg tilbake.