KRISTIANSAND: Strømmestiftelsen stoppet støtten til sparegruppen på Sri Lanka for 22 år siden. Torsdag var kooperativet i Kristiansand for å motta Hjelp til Selvhjelp-prisen, fordi sparegruppene har løftet tusener ut av fattigdom, og nå klarer seg selv.

— Budsjettet for å støtte denne organisasjonen var 2000 dollar i året. Og vi stoppet etter seks år, i 1991. Da mente vi de burde klare seg selv, sier Nimal Martinus, Strømmestiftelsens regiondirektør for Asia.

Torsdag var Shelton Silva og Mary Anasita Hami fra Munnakkaraya-kooperativet i Negombo i Norge for å motta bistandsprisen som deles ut av den Kristiansand-baserte bistandsorganisasjonen.

— Vi slet med analfabetisme og høy arbeidsledighet. Mange var i klørne på lånehaier som tok skyhøy rente, sier Shelton Silva, som leder organisasjonen.

Selv var han en foreldreløs og arbeidsledig ungdom han ble invitert med i arbeidet. Området organisasjonen jobber i har vært dominert av fiskerfamilier.

— Nå går nesten alle ungene på skole. Arbeidsledigheten er lavere og vi har på disse årene spart opp et fond som holder lånehaiene borte, sier Mary Anasita Hami.

Fondet som kontrolleres av de 1700 medlemmene er nå på 1,9 millioner dollar. Flere tusen ikke-medlemmer er også knyttet til sparegruppene.

Prisen er på 100.000 kroner.