sz2538ed-wYAlsNaUaa.jpg Foto: Petros Karadjias/Ap

— Det er ikke tvil om at det kypriotske folket nå går tøffe tider i møte på grunn av feilene som er gjort, sa finansminister Michalie Sarris etter møtet med finansministerne i Eurolandene natt til mandag, ifølge den greske avisen Ekathimerini.

Der ble de enige om en ny redningspakke for Kypros.

Kypros har hatt akutt behov for et kriselån på 10 milliarder euro, fristen for å innfri kravene gikk ut i dag. Kravet for å få et nytt lån, var at Kypros måtte skaffe 5,8 milliarder euro fra egen banksektor.

Den nye avtalen innebærer at landets nest største bank Laiki må stenge dørene og at tusenvis av bankansatte vil miste jobben.

Bankkunder med innskudd på under 100.000 euro vil få overført pengene til landets største bank, Bank of Cyprus. Innskuddene som er høyere enn dette vil bli frosset og brukt til å nedbetale bankens gjeld.

10 prosent nedgang

— Vi har ikke vunnet et slag, men vi har unngått en katastrofal utgang av Eurosonen, sa Sarris.

Etter et økonomisk slag som den lukurative banksektoren i Kypros nå er utsatt for, vil Kypros bli dyttet inn i en ubehagelig økonomisk tilbakegang, skriver businessmagasinet The Economist.

Magasinets kilder i «troikaen» (EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken) har estimert at Kypros bruttonasjonalprodukt vil krympe med 10 prosent før de kan begynne å håpe på forbedring i landet.

— Den nærmeste fremtiden vil bli svært vanskelig for Kypros, men vi vil jobbe sammen for å overvinne problemene, sa EUs økonomikommissær Olli Rehn. Han sier også at en egen arbeidsgruppe for å hjelpe det kriserammede landet.

Uvisst når bankene åpner

I timene og dagene fremover er nok kypriotene mest opptatt av når bankene i landet vil åpne igjen. Sarris og eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem sier at myndighetene vil vurdere situasjonen fra mandag før de tar en beslutning.

Bankene i landet har vært stengt siste uken og de to største bankene på Kypros senket søndag grensen for minibankuttak til 750 kroner.

Foreløpig har ikke myndighetene sagt noe om når de vil oppheve denne restriksjonen.

Uansett ligger den største utfordringen i å få avtalen gjennom parlamentet, mener The Economist. Forrige forslag fra eurogruppen ble nedstemt i parlamentet med stemmene 36-0. ## Usikre på russerne

Hvis avtalen blir vedtatt, vil Kypros motta den første utbetalingen i mai. IMF vil også bidra, men sjefen Christine Lagarde vil ikke si noe om hvor mye.

The Economist legger også vekt på at Kypros' usikkerhet er knyttet til hvordan Russland reagerer på avtalen som nå er inngått. I dag har Kypros lånt 2,5 milliarder kroner av Russland.

Mange russere har plassert pengene sine i kypriotiske banker og de er blant dem som trolig vil miste sine bankinnskudd. The Economist er derfor bekymret for at Kreml ikke lenger vil være like sympatiske overfor det kriserammede landet.

Positivt mottatt på børsen

Trolig vil investorer se på redningspakken som noe positivt, skriver CNN.

Både asiatiske aksjer og euroen har steget etter at avtalen ble kjent. Investorer har fryktet at om Kypros ikke lenger var med i EU, ville problemene øke i eurosonen og deretter avspore muligheten for resten av verden til å komme seg på fote igjen.

Markedene i Japan, Sør Korea, Hong Kong og Australia reagerte også positivt på nyhetene.