— Ja, det er tidenes beste resultat. Så ja, vi er fornøyde! konstaterer administrerende direktør Hans-Erik Ramsdal i NorgesEnergi AS i Kvadraturen i Kristiansand.

Med første øyekast kan det virke som om strømleverandøren fikk et svakere år i 2015 enn i 2014. Omsetningen sank med over 12 prosent. Men flyttes blikket ned til linjen som heter «Resultat før skatt», så snus inntrykket. Der står nemlig rekordbeløpet 217 millioner kroner og gliser mot leseren.

— At omsetningen sank, skyldes lave strømpriser og ikke markedssvikt. Vi må tilbake til 2005 for å finne like lave engrospriser som i fjor, forklarer økonomisjef Kjetil Bøe.

Re-orientering

— NorgesEnergi har vokst jevnt og trutt siden oppstarten i 1999. I fjor slakket vi imidlertid litt opp på vekstambisjonene. Samtidig jobbet vi målbevisst med kostnadene. Flere prosesser ble effektivisert og automatisert - også i forhold til underleverandører. Det ga resultater, som bunnlinjen viser. Og ikke minst intensiverte vi arbeidet med å tilpasse oss nye rammebetingelser og markedsforhold, forklarer Ramsdal og Laila Lydersen. Hennes tittel er leder for forretningsstyring, og ifølge sjefen er hun «sentral i alt».

- Hva betyr nye rammebetingelser og markedsforhold?

— Noen stikkord er solenergien som kommer for alvor og plusskunder som leverer strøm inn på nettet, dessuten «smarte» strømmålere og digitalisering på bred basis. Vi kommer til å se store endringer fremover, også i verdikjeden. Men nøyaktig hva som vil skje, vet vi ikke sikkert, fastslår trioen.

— Og da gjelder det å tenke som om vi er en nykommer i markedet, selv om vi jo ikke er det lenger, understreker Lydersen.

Ansetter nøkkelfolk

NorgesEnergis bemanning er stabil på snaut 110, en del av dem på deltid. Men oppgavene endres gradvis, i takt med kontinuerlig effektivisering.

— I disse dager skal vi ansatte nøkkelpersoner innen økonomistyring og salg/marked. Og for å styrke nyskapingsarbeidet, har vi hentet Geir Jørgensen fra Agderforskning, forteller Hans-Erik Ramsdal.

— Det er så mye dystert i næringslivet for tiden, ikke minst på Sørlandet. Da blir det enda hyggeligere å jobbe i en livskraftig virksomhet som bidrar til kundevennlig konkurranse, og som også i økende grad også går inn og hjelper kunden til å finne smartere løsninger. I vår bransje dreier det seg i praksis om tiltak som kan redusere strømforbruket, sier Laila Lydersen.

Kjøper via Norpol

NorgesEnergi er eid 100 prosent av det børsnoterte energikonsernet Hafslund.

- Kontrollspørsmål: All strømmen dere selger til privat- og bedriftskunder, kjøper dere inn på den nordiske kraftbørsen Norpol, ikke sant?

— Det stemmer! lyder det kjapt fra Kjetil Bøe.

Norgesenergi AS
20152014
Inntekter1 8812 148
Ord. avskrivninger3338
Driftsresultat212165
Resultat før skatt217166
Anleggsmidler93108
Omløpsmidler829607
Egenkapital519361
Langsiktig gjeld00
Kortsiktig gjeld403353
Aksjeutbytte00
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJJ
BetalingsevneJJ
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte109109
Alle regnskapstall i mill. kroner