— Rognkjeksen er ingen vakker fisk, men den er ekte vare. Vi er stolte av å arbeide i en grønn og bærekraftig næring, sier May-Lise Håland.

I produksjonslokalene til Norsk Oppdrettsservice på Abelsnes i Flekkefjord svømmer 1,3 millioner rognkjeks i ulik størrelse. Når fiskene er stor nok til å settes ut i laksemerdene langs norskekysten, kan hver enkelt av dem spisespise opp til 600 lakselus i døgnet.

Flekkefjordsbedriften er pioner på rognkjeksoppdrett, og omsatte i fjor for over 22 millioner kroner og fikk et overskudd 8,2 millioner.

SLIK STEMMER DU

Ikke gratis strøm

— Vi ser at de andre finalistene har delt ut rosinboller, flygeblad og loddet ut gavekort på sminke og gratis strøm blant de som stemmer på dem. Det er vel ikke like populært med en rognkjeks eller rognkall (hannfisken, red. anm.) i premie, men noe skal vi vel finne på, sier May Grete Vatland.

I de innledende finalerundene var det først og fremst jentene i bedriften som engasjerte seg for å få folk til å stemme på dem.

— Her må vi bare brette opp ermene, og få alt fra forretningsforbindelser til besteforeldre til å stemme. Vi får jo også håpe på at lokalpatriotismen er stor i Flekkefjord og nabokommunene, sier Lill Anita Hellestøl.

Stine Nagy som innrømmer hun har kjøpt produkter fra konkurrenten Blivakker.no, håper at miljøprofilen til Norsk Oppdrettsservice skal slå an. Hun viser til at havbruk er en fremtidsrettet næring, der rognkjeksen bidrar til å redusere kjemikaliebruken.

Flere statsrådsbesøk

Redaktør Kristen Munksgaard i lokalavisen Agder (t.v.) og ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord heier fram Norsk Oppdrettsservice, og oppfordrer innbyggerne i vest til å finne fram mobiltelefonene. Foto: Torbjørn Witzøe

Ordfører Jan Sigbjørnsen legger ikke skjul på at han er stolt over den innovative bedriften.— Både miljøvernministeren, fiskeriministeren og flere stortingsrepresentanter har vært på bedriftsbesøk, og de har alle latt seg imponere. Nå håper jeg også at flekkefjæringer og innbyggerne i nabokommunene viser sin begeistring ved å sende sine sms-stemmer, sier ordføreren.

Mindre imponert er ikke lokalavisredaktør Kristen Munksgaard, som også i sine spalter har vært med på å heie fram Norsk Oppdrettsservice til finaleplass i kåringen av Årets Sørlandsbedrift.

— Dette er en gründerbedrift som har hatt suksess. Lokalt synes vi jo også det er gøy at en relativt liten bedrift kan måle krefter mot langt større og mer etablerte konsern, sier Munksgaard.

Rask vekst

Daglig leder Christiane Skage i næringsselskapet Lister Nyskaping mener det er gründere som de som står bak Norsk Oppdrettsservice som har muligheter til å skape arbeidsplasser. Foto: Torbjørn Witzøe

Daglig leder Christiane Skage i næringsselskapet Lister Nyskaping er imponert over hvor fort Norsk Oppdrettsservice gikk fra gründerstadiet til å bli en levedyktig bedrift.— Jeg har fulgt bedriften fra dag én, og ser at stor fagkompetanse innen havbruk og entusiasme for det de driver på med har gitt resultater, sier hun.

- Gøy for hele næringen

— At vi har kommet helt til finalen er en seier for norsk havbruk som ikke står så sterkt på Sørlandet. Ellers er jo den største seieren at fagjuryen ga oss en plass blant finalistene, sier daglig leder Andreas Lindhom i Norsk Oppdrettsservice.

Stemmeregler

Vi godkjenner bare en stemme fra samme mobiltelefon i finalen. Ordinær sms-takst gjelder. Husk mellomrom mellom BEDRIFT og bokstaven på bedriften.

Slik stemmer du

Vil du at Norsk Oppdrettsservice skal vinne?

Send sms til 03811 og skriv " BEDRIFT A ".

Vil du at Blivakker.no skal vinne?

Send sms til 03811 og skriv " BEDRIFT H ".

Du kan stemme fram til torsdag formiddag klokka 11.