I går kveld sto togene på mange banestrekninger over hele Sør-Norge på grunn av solslyng.

— Det er svært uvanlig med så mange stengte banestrekninger samtidig, men de høye dagtemperaturene gjør at vi sliter med solslyng. Heldigvis bruker det å gi seg ut over kvelden, sier pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket.

For pressevakt Erik Lødding i NSB ble onsdagen ekstra svett. På grunn av turistsessongen er det vanskelig å oppdrive ledige busser.

Togløs helg

De neste dagene begynner også årets største planlagte vedlikeholdsarbeider. Fra klokken 02 natt til i morgen og til 01 natt til mandag blir det helt stengt for all togtrafikk mellom Oslo S og Drammen.

Også på hovedbanen mellom Oslo S og Lillestrøm skal det arbeides.

Begrepet solslyng er knyttet til at stålet i jernbaneskinnene utvider seg under varme temperaturer. Det skyldes at trykkreftene blir så store på det fastmonterte sporet at det ikke klarer «å holde igjen». Dermed knekker sporet ut og begynner å bukte seg.

Enkelte land har jernbaneskinner som er designet for høyere temperaturer, men i Norge må også stålet tåle lave temperaturer om vinteren.

Gå i skyggen

Ferievarmen fører også til at folk strømmer til parker og strender, og den gir problemer for enkelte.

Folkehelseinstituttet sier at særlig barn og eldre er utsatt.

- Barn og eldre bør passe godt på. Jo mindre man er, desto bedre må man beskyttes. Foreldre må følge godt med de små barna, og smøre dem ofte. La dem bade, ta dem med til kjøligere rom og gi dem godt med drikke.- Prøv å unngå å sovne i solen. Mange kjører bil nå i ferien, og da er det viktig at temperaturen i bilen er passelig. Ikke gå fra barn eller dyr i bilen, og ikke sett igjen barnevognen i solsteken, sier Kjell Maartmann-Moe, fungerende avdelingsdirektør for allmennhelsetjenesten i Helsedirektoratet.

Avdelingssjef Ann Kristin Brunborg i Beredskapsetaten i Oslo forteller at de har sendt ut en påminnelse til relevante etater og bydelene om å passe på i varmen.

- Vi ser på hvilke utfordringer dette kan gi kommunen. Det er fint at det er varmt og godt, men vi har sårbare mennesker som skal tas vare på. Det vil som regel være hjemmeværende eldre og uføre, som ikke har personell rundt seg, sier Brunborg.

T-banen

Tirsdag tok varmen knekken på skinnegangen ved Majorstuen og Brynseng på T-banen. Det varme været førte til at skinnegangen utvidet seg, og en strømskinne ved Brynseng ble ødelagt.

- Venter dere mer trøbbel?

- Det er vanskelig å si. Vi har beredskap for dette, men får ikke gjort noe før det har skjedd. men det er klart at det er i denne typen vær at slike problemer oppstår. Jeg vil ikke bli overrasket om det skjer, sier Cato Asperud, kommunikasjonsansvarlig i Sporveien.

Det er spesielt de eldre delene av T-banenettet som er utsatt for solslyng. Også trikken kan bli rammet.

- Ikke så mye i bygatene, for der ligger skinnene ned i asfalten og er godt fundamentert. Men på Ekebergbanen og Lilleakerbanen er det absolutt fare for solslyng, sier Asperud.

Må dusje rullebanenPå Oslo Lufthavn blir asfalten så varm at brannmannskaper må kjøle ned rullebanen med vann. Man risikerer at varmen fører til at biter av asfalten løsner, forklarer Morten Schee i kommunikasjonsavdelingen i en e-post.

Vanskelig å få tak i vifter

Flere steder i landet kan det nå være vanskelig å få tak i vifter og airconditionanlegg. Varmen fører også til eksplosjon i salget av griller.

- Er det vanskelig å få tak i nå?

- For hele landet må man kunne si at svaret på det er et ubetinget tja. Det har vært en enorm pågang de siste ukene, sier pressekontakt Øystein Schmidt i Elkjøp.

- Jeg så på tallene for aircondition— og grillsalget, og måtte gni meg i øynene.

- Det har vært en vekst på 1300 prosent hos enkelte butikker. Det er helt hinsides, sier Schmidt. Han råder dem som ikke får tak i vifter eller airconditionanlegg til å vurdere å installere varmepumpe, som også kan brukes til å kjøle ned rom.

Pressekontakt Eirik Jagmann i Oslo brann- og redningsetat, sier det ikke er innført forbud mot engangsgriller.

- Når det er fint vær hygger mange seg med grilling, og ofte med alkohol i tillegg. Da vil jeg råde folk til å være forsiktige, sier Jagmann.

Skogbrannindeksen viser at det ikke er meget høy skogbrannfare i Oslo. Men flere steder i landet vil faren øke de nærmeste dagene. I Rana i Nordland er skogbrannindeksen på 97. Det regnes for å være meget høy skogbrannfare når indeksen er 70 eller mer. Meteorologisk institutt varsler på sine nettsider om stor skogbrannfare flere steder i landet.