KRISTIANSAND: – Endelig! Investorene har spurt etter denne kontrakten i to år, sier administrerende direktør Jan Erik Melstveit.

Den internasjonale oljeleverandørgiganten har signert kontrakt for sju nye borepakker i Brasil, verdt 1,5 milliarder dollar. Oppdraget er det største noensinne for det 150 år gamle amerikanske oljeleverandørsfirmaet, som har sitt norske hovedkontor i Kristiansand.

Med dagens kurs har kjempeavtalen en verdi på 8,2 milliarder kroner. NOV skal utstyre sju boreskip for brasilianske Estaleiro Atlantico Sul (EAS). De skal bygge rigger for det statseide oljeselskapet Petrobas.

Ansetter flere

– Vi er et en global teknologibedrift med utstyr fra mange land. Der ligger vår styrke. Likevel er det klart at denne kontrakten skal fullføres med betydelige norske bidrag, sier Melstveit. Selskapet har allerede ansatt 40 nye ingeniører i år, og har planer om 40 til.Melstveit kan ennå ikke si noe om denne kontrakten vil bety enda flere arbeidsplasser for ingeniørene eller verkstedsarbeiderne i Kristiansand og Søgne.

– Dette er stort. Vanligvis ligger NOV lavt i terrenget, og sender ikke ut pressemeldinger. Men dette har det vært så stor interesse for blant investorer, at vi ville gå bredt ut med nyheten, sier Melstveit. Under alle kvartalsvise investormøter de har hatt de siste to årene har det vært et fast spørsmål:

”Hvordan går det med Brasil?”.

– Vi har jobbet lenge med dette. Alt tar lang tid i Brasil, men nå er vi endelig i mål, sier Melstveit.

Investerer i Brasil

Den amerikanske ledelsen er like glade for å ha kommet så sterkt inn på det store brasilianske oljemarkedet.

– Vi er fornøyde med å ha blitt valgt som boreutstyrsleverandør for dette store prosjektet, og er begeistret for å kunne jobbe med et av Brasils fremste skipsverft, EAS, skriver toppsjef for National Oilwell Varco, Pete Miller.

Brasil enorme dypvannsfunn de siste årene har blitt et av de viktigste offshoremarkedene for National Oilwell, og et marked der de venter å vokse.

– Vi investerer tungt i Brasil for tiden, legger Miller til.

Petrobas har annonsert bygging av ikke mindre enn 28 boreskip og halvt nedsenkbare boreplattformer i perioden 2013 – 2018. Hver enkelt av dem skal ha komplette boreutstyr i milliardklassen. Begge de to store leverandørbedriftene i Kristiansand, Aker Solutions og National Oilwell Varco har kjempet for å vinne flest mulig av disse pakkene.

Ingen børspanikk

Oljeleverandørbedriftene på Sørlandet har ikke merket børsuroen i nevneverdig grad.

Nabobedriften Aker Solutions har til nå i år gått ut med opplysninger om at de har signert kontrakter på fem borepakker med fire opsjoner.

– Vi merker ikke svingningene på samme måte som de gjør i aksjemarkedet. Skal det få konsekvenser for oss, må det være et skikkelig kollaps og det er ikke noe som bekymrer meg. Vi er heldige siden vi signerer langsiktige kontrakter, sa Thor Arne Håverstad, administrerende direktør ved Aker Solutions i Kristiansand til Fædrelandsvennen i forrige uke.