Hvem har den råeste TV-en og det kuleste nettbrettet i elektronikkverden? CES-messen i Las Vegas forrige uke gir en god pekepinn på hva som blir de største snakkisene i året som kommer.

Her lanseres tusenvis av nye produkter, en rekke prototyper vises frem og nye trender ser dagens lys.

Tall fra analyseselskapet Gfk viser at smartmobiler, nettbrett og bærbare PC-er tilsammen står for over femti prosent av omsetningen i elektronikkbransjen.

Pluss på TV-er, og tallet stiger til over sytti prosent. Ikke rart disse fire produktkategoriene satt sitt preg på messen.

Konvergens

Og de smelter sammen. Som smarttelefoner og nettbrett, gjerne kalt «Phablets» (phone + tablet).Huaweis Ascend Mate med sin 6.1 tommer store skjerm og Sonys Xperia Z med full-HD skjerm viderefører trenden med store skjermer som startet med Samsung Galaxy Note.

4K for alle pengene

Det var betydelig færre 3D-briller å se på årets messe. Nå er det superoppløsning, såkalt UltraHD eller 4K som er på alles lepper. TV-skjermer med fire ganger så mange bildepunkter som dagens HD-TV-er.

Størst i superklassen med hver sine 108-tommere var Samsung og kinesiske Hisense. I den andre enden av tommestokken lanserte både Sony og LG 55-tommere med UltraHD.

Sony lanserte også en egen 4K-innholdstjeneste, skjønt superoppløste TV-er vil blir nok et relativt sjeldent og kostbart syn 2013. Heftigere stue TV-er til tross, stadig fler ser TV på andre og mindre skjermer.Elektronikk er også livsstil, og for mange er valg av produkt vel så mye et signal om hvem de er, eller ønsker å være.

Det vitner ikke minst alle de nye hodetelefonmerkene som har dukket opp i kjølvannet av smartmobilenes salgssuksess om. På CES-messen stod musikerkjendisene nærmest i kø for å lansere sine egne varianter.

Bedre helse

Mange produsenter har helse og livsstil på programmet. Avanserte teknologi kan brukes til å overvåke og forhåpentligvis bidra til bedre helse.

Som firmaet Withings såkalte Smart Activity Tracker. Putt den i lomma, og den måler blant annet puls, kaloriforbruk og søvnkvalitet. Og den er selvsagt koblet opp mot smarttelefonen. Enheten som er i fred med å bli informasjonsnavet i en hverdag hvor mer og mer av teknologien vi omgir oss med snakker sammen.Gjerne ved hjelp av NFC(nærfeltkommunikasjon). Legg den NFC-kompatible smartmobilen inntil fjernkontrollen eller musikkspilleren, og vips så er de koblet sammen via Bluetooth eller hjemmenettverket.

Flere bilprodusenter brukte CES-messen til å vise at også bilene blir smartere. Nå tror mange hjemmet står for tur. Smarte hvitevarer var det flere av, men kjøleskapet som forteller deg hva du skal handle og når melken er sur kommer neppe med første.At 2013 blir et spennende år på både maskinvare og tjenestesiden er det derimot liten tvil om. Skjønt buede OLED-TV-er som både LG og denne prototypen fra Samsung vil det nok drøye før vi ser i butikkene:

Etter en forventet nedgang på én prosent i 2012, anslår analysebyrået Gfk at elektronikkbransjen på verdensbasis vil øke omsetningen med fire prosent til nesten seks billioner kroner i 2013. Det tilsvarer seks norske statsbudsjett...