Oppfinner Baard Johannessens nye avlusingsmetode reddet deler av oppdrettsbransjen fra masseslakt i 2009. Metoden består i å bruke ulike legemidler, som lusen hver for seg er resistent mot, i kombinasjon, på en bestemt måte (se fakta).

I 2009 blir Johannessen invitert til flere oppdrettsanlegg for å fortelle om metoden og lære opp de ansatte. Han besøker også Sinkaberg Hansens anlegg, der han lærer opp ansatte, hjelper til med avlusing og får betalt.

Baard Johannessen påberoper seg nå et lisenskrav på minst 12 millioner kroner fra Sinkaberg Hansen AS, for gjentatt, uhjemlet bruk av den patenterte metoden.

— Bruker ikke metoden

Innsyn i Mattilsynets register for bruk av veterinære legemidler (Vetreg) viser at Sinkaberg Hansen AS hele 31 ganger i løpet av de siste 2,5 år har brukt de to legemidlene Salmosan og Alpha Max/Betamax – på samme dato og på samme lokalitet.

Likevel avviser selskapet at de bruker Johannessens metode.

- Vi bruker ikke kombinasjonsmetoden, sier daglig leder Finn Sinkaberg.

Flere opplysninger vil han ikke gi, men understreker at han støtter Fiskeri— og havbruksnæringens (FHL) landsforbunds innsigelse mot patentet.Baard Johannessen mener på sin side at statistikken beviser at Sinkaberg Hansen har gjort omfattende bruk av hans metode. Han sier at en nøktern beregning av hva selskapet skylder ham i lisensavgift for denne perioden, i så fall er 11,7 millioner kroner.

Sterkere miks mulig

Professor Tor Einar Horsberg ved Veterinærhøyskolen, en av Norges fremste eksperter på lakselus, sier det også finnes en annen mulighet: Selskapet kan ha brukt en miks av de to medikamentene ut i vannet samtidig, uten den tidsforskyvningen som Johannessen forskriver.

Han sier at en slik måte å gjøre det på ikke er uvanlig, men at dette er en mer risikabel metode, både kostnadsmessig og for fiskehelse og miljø. Det brukes vesentlig mer gift.Horsberg sier at det spesielle ved Johannessens metode både er tidsforskyvningen og den reduserte konsentrasjonen av Salmosan (mindre giftbruk).

— Hvor original er metoden?

- Jeg regner meg selv som en oppegående ekspert på dette, og jeg kom ikke på tanken før han presenterte den.

- Hvorfor er Johannessens metode spennende?

— Det som er spennende fra mitt ståsted, er om disse to medikamentene, brukt på denne måten, har en virkning som er bedre enn de to hver for seg. At én pluss én ikke blir to, men fire, sier Horsberg, som understreker at dette ennå ikke er dokumentert.

Miksen er vanlig

Mattilsynet sier dette om Sinkaberg Hansen-utskriften fra Vetreg: — Legemidlene er brukt på samme dato på samme lokalitet, fastslår distriktssjef John B. Falch ved Mattilsynets distriktskontor i Namdal.

Falch bekrefter at Sinkaberg Hansens bruk av legemidler er representativ for næringen.