NVE gir Tonstad Vindpark tillatelse til å bygge Tonstad Vindkraftverk i kommunene Sirdal og Flekkefjord i Vest-Agder. Vindkraftverket vil bestå av inntil 64 turbiner, ifølge en melding fra Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE).

Hele Kristiansand

Produksjonen vil gi rundt 620 gigawattimer ny kraftproduksjon i året. Det tilsvarer omtrent 30.000 husstander, som igjen tilsvarer alle boligene i Kristiansand kommune.

NVE har lagt vekt på at det er gode vindforhold i planområdet og at Tonstad vindkraftverk vil være et viktig bidrag til å oppfylle politiske målsetninger om økt satsing på fornybar kraftproduksjon i Norge.

Vindkraftverket vil bli knyttet til sentralnettet på Ertsmyra og kraftledningstraseen på cirka 15 kilometer vil gå øst for Øksendal, skriver NVE i sitt vedtak.

- Skader natur

Etter NVEs vurdering er de samla fordelene ved etablering av Tonstad vindkraftverk større enn ulempene tiltaket medfører. Etter NVEs vurdering er de viktigste negative virkningene for Tonstad vindkraftverk knyttet til landskap, friluftsliv, støy og påvirkning for rødlista fugl, særlig hubro. NVE har derfor satt ei rekke vilkår til konsesjonene. Blant vilkårene er etablering av buffersone på minimum 1000 meter fra kjente reir for hubro og avbøtende tiltak i forbindelse med påvirkning for støy- og skyggekastende bygninger.

— NVE konstaterer at Fylkesmannen i Vest-Agder har motsagt seg vindmølleparken på grunnlag av påvirkning for blant annet naturmangfold, særlig hubro. Kommunene er positive til løyve til vindkraftverket, påpeker NVE i sin melding.