Aktor Espen Haug sier til Aftenbladet at dommen fra Gulating lagmannsrett fra oktober 2014 nå er rettkraftig, siden ankeutvalget til Høyesterett har nektet å behandle anken fra Lunde. Det er derfor dommen fra lagmannsretten som blir stående. Johannes Lunde må derfor sone straffen som lyder på to års fengsel.

I midten av oktober i fjor ble en del av ankesaken mot Lunde behandlet i Gulating lagmannsrett.

Instruerte kvinne

Forretningsmannen fra Stavanger ble dømt til to års ubetinget fengsel for å ha instruert en kvinnelig regnskapsmedarbeider til urettmessig å overføre penger fra et eksternt selskap og to andre selskap i Lunde-konglomeratet til fotballklubben i Bergen og flere selskap i Lunde Gruppen.

Johannes Lunde anket dommen.

Pengene gikk til Sportsklubben Brann, Lunde Gruppen og Lunde Cargo Oslo. Lunde er dømt til grovt underslag av 3,4 millioner kroner.

Sponset uten "egne" penger

"Lagmannsretten finner det videre klart etter bevisførselen at Lunde handlet i uberettiget vinnings hensikt. Det er ubestridt at ingen av transaksjonene var relatert til fornærmede selskapenes virksomhet og de overførte midlene gikk med til å dekke selskaper i Lunde-konsernet sine forpliktelser» står det blant annet i dommen om Lunde sin rolle i saken.

Pengene ble overført på et tidspunkt Lunde-konsernet, ifølge bo-revisor Bengt Eriksen i Deloitte, var helt uten likviditet. Det vil si at de var uten betalingsevne (red.anm.) Avtalen med Sportsklubben Brann ble inngått 9. juli 2008, og utbetalingene var avtalt for perioden 1. januar 2009 til 31. desember 2010. I 2010 sponset Lunde Gruppen Brann med 2,2 millioner kroner. På sponsorlisten til konsernet sto også blant andre Petter Solberg, Viking, Bryne og Stavanger Oilers. Lystbåtkonsernet sponset også Brann i 2009 med 2,2 millioner kroner.

— Dårlig magefølelse

Kvinnen forklarte i retten i fjor høst at hun hadde en dårlig magefølelse og ville ta det opp med eieren av eiendomsselskapene, men da fikk hun beskjed av Lunde «hvis han kontakter deg, si at du trykket på feil knapp». Likevel gjennomførte kvinnen overføringene og dermed konkluderte lagmannsretten med at « kvinnen handlet i uberettiget vinnings hensikt.»

Den kvinnelige regnskapsarbeideren hadde tilgang til kontoene fordi selskapene brukte Johs. Lunde Økonomipartner, selskapet i Lunde-systemet, som regnskapsfirma.

Kvinnen ble dømt til seks måneders fengsel, der to av månedene må sones i fengsel siden 4 av månedene i dommen er gjort betinget.

For Johannes Lunde er det ingen bønn, for ingen deler av dommen på to års fengsel for Johannes Lunde er gjort betinget.

Lunde må også betale 2.183. 546 kroner til ett av selskapene det ble overført penger fra, og er solidarisk ansvarlig for 1,1 millioner kroner sammen med kvinnen til samme selskap. Lunde og kvinnen er frifunnet for et erstatningskrav fra eieren til firmaene.