— Jeg er glad og lettet for å slippe en rettssak, sier mannen i 60-årene til Fædrelandsvennen.

En formiddag i november i fjor ble han pågrepet av politiet på Torvet i Kristiansand. I halvannet døgn satt han fengslet. Han var lenge siktet for økonomisk utroskap mot bedriften han hadde ledet i en årrekke. Nå har politiet konkludert med at han har brutt aksjeloven. Men han slipper med en påtaleunnlatelse.

- Funnet skyldig

— Saken er avgjort med en påtaleunnlatelse på vilkår. Det betyr at han er funnet skyldig i brudd på aksjelovens paragraf 19-1, men slipper straff. Dersom han begår nye straffbare forhold i en prøveperiode på to år, vil saken ble tatt opp igjen, sier påtaleleder Terje Skaar i Agder-politiet.

Siste halvdel av 2014 tok mannen ulovlig ut kontanter fra kontoer knyttet til to ulike firmaer. 2,5 millioner kroner ble tatt fra bedriften han selv ledet. 1,5 millioner kroner tok han fra sitt private holdingsselskap. Til sammen dreier det seg om fire millioner kroner.

— Når politiet nå konkluderer med en påtaleunnlatelse er det etter en samlet vurdering. Det handler om slike ting som at straffenivået for brudd på aksjeloven er lavt, at siktede er tidligere ustraffet og han selv er fornærmet i svindelsaken, sier Skaar.

Svindlet av familiemedlem

Kort tid etter pågripelsen, ble det klart at mannen selv hadde blitt grundig lurt av et familiemedlem. Over flere år hadde han betalt ut 11,6 millioner kroner til en spilleavhengig 39-åring.

Han overbeviste direktøren om at han trengte pengene til å betale gebyrer for å få ut en større spillegevinst i utlandet. For å gjennomføre svindelen fikk han en kamerat til å ringe direktøren og utgi seg for å være en representant for Norges Bank.

39-åringen ble i april i år dømt til fire års fengsel for å ha svindlet direktøren og ti andre mennesker for til sammen 15 millioner kroner. Pengene ble i hovedsak spilt opp. Saken mot kameraten er ennå ikke avgjort.

- Et press

— Selv om jeg ventet å bli trodd på min versjon av historien når det kom til stykket og politiet fikk vurdert alle aspektene, har det vært et press å leve med en uavklart sak. Nå kan jeg se fremover igjen og jobbe videre, som jeg hele tiden har ønsket. La meg ellers si at all støtten fra mennesker i næringslivet har vært en stor glede, sier den tidligere direktøren til Fædrelandsvennen.

Han gikk som planlagt av som bedriftsleder på nyåret i 2015, men jobber fortsatt i organisasjonen, blant annet som en støtte for etterfølgeren sin.

— Dette er en historie som bedriften åpent har diskutert, analysert og lagt bak seg, sier styrelederen i Kristiansand-bedriften.

Han sier mannen i 60-årene betalte tilbake det han tok fra bedriften allerede før jul i 2014. — Alt er gjort opp i forhold til bedriften, sier styrelederen.

— Har denne saken skadet bedriften?

— Jeg føler ikke at den har det. Renommeet er veldig godt. Det er først og fremst på det personlige plan at dette har vært tøft, sier styrelederen.