− Lønnsgapet er en stadig utfordring. Utviklingen viser at det går veldig langsomt. Hvis det fortsetter i samme tempo, vil lønnsgapet være tett først om hundre år, mener likestillingsombud Sunniva Ørstavik.

Kvinnelige mellomledere tjente i 2013 i snitt 87,3 prosent av lønnen til en mannlig mellomleder. Det er 1,3 prosentpoeng bedre enn året før.

Med en snittlønn på 518.000 kroner tjener en norsk, kvinnelig mellomleder 76.000 kroner mindre enn sine mannlige kolleger.

Det viser Norsk Ledelsesbarometer, som kartlegger arbeidsforholdene til norske ledere. Oljesektoren er holdt utenfor fordi den gir svært store utslag.

Lavere lønn i det offentlige

− Denne undersøkelsen viser at lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige mellomledere er omtrent på samme nivå som det generelle lønnsgapet. Hovedforklaringen er det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Kvinnelige mellomledere er i flertall i det offentlige, og menn dominerer privat sektor. I det private er lønnsnivået generelt høyere, skriver Ørstavik i en e-post.

— Det er ikke snakk om stormskritt, og det burde ha gått fortere, men lønnsutviklingen beveger seg i riktig retning. Men det er fortsatt en stor jobb å gjøre for å utjevne forskjellene, sier forbundsleder i organisasjonen Lederne, Jan Olav Brekke.

Han mener både arbeidsgivere og ansatte må ta et ansvar.

— Arbeidsgivere må i større grad tenke kompetanse fremfor kjønn. Det blir stadig vanligere med individuell lønnsfastsettelse. Menn er ofte flinke til å prate seg opp og understreke hvor uunnværlige de er for bedriften. Kvinner må være mindre beskjedne på egne vegne og heller være flinkere til å «selge» inn egen arbeidsinnsats, mener Brekke.

Lønnsforskjellene økte

Siden målingene begynte i 2009, har forskjellen i lønnen mellom kvinnelige og mannlige mellomledere vært mer eller mindre stabil. Fjorårets beskjedne hopp på 1,3 prosent for kvinnelige mellomledere utgjør den største økningen i perioden.

I samme periode har lønnsforskjellene mellom kvinner og menn generelt minsket jevnt og trutt, med unntak fra i fjor. Da økte plutselig lønnsforskjellene igjen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Fra 2012 til 2013 økte lønnsforskjellen mellom kvinner og menn med 0,7 prosentpoeng.

Kvinners snittlønn er nå 450.000 kroner mot mennenes snitt på 524.400 kroner (både heltids- og deltidsansatte). Samlet ligger kvinner nå drøyt 14 prosent bak menn i lønn.

− I mannsdominerte yrker, både offentlig og privat, brukes ofte lønn som virkemiddel når det er mangel på for eksempel ingeniører. I kvinnedominerte yrker er det ikke tradisjon for å bruke lønn som virkemiddel når det mangler for eksempel førskolelærer. Kommunen åpner gjerne i stedet opp for ufaglærte erstattere. Alt dette er med på å opprettholde lønnsgapet. Også blant mellomledere, mener Ørstavik.

Mest likestilt i Østfold?

Det er store regionale forskjeller i de målte lønnsforskjellene blant mellomlederne i undersøkelsen. Sogn og Fjordane, Rogaland og Møre og Romsdal er de tre fylkene med størst gap mellom lønnsnivået mellom kjønnene, mens det i Østfold er nærmest likelønn mellom kjønnene.

Organisasjonen Lederne mener det kan skyldes forskjellene i bransjene spurt i de ulike fylkene.