Det sveitsisk/britisk/multinasjonale Glencore-konsernet, med et velkjent nikkelverk i Kristiansand som én av utallige virksomheter innen forretningsområdene metaller, mineraler, energi og landbruk, fikk et overskudd på 1,3 milliarder dollar i 2015. Med kurs 8,29 tilsvarer det nesten 11 milliarder kroner — ned 69 prosent fra 2014. Det viser en foreløpig resultatrapport fra konsernet.

Fløy for nære solen

Glencore har fått mye utrivelig oppmerksomhet på grunn av høy gjeld. Herved bringer Fædrelandsvennen på nytt sitatet fra finansanalytiker Bastian Winde Harbo fra høsten 2015: «Glencore red høyt på råvarebølgen frem til børsnoteringen i 2011. Med oppkjøpet av gruveselskapet Xstrata for over 80 milliarder dollar i 2013 fløy de for nære solen, og har siden det slitt med den giftige kombinasjonen av høy gjeld og fallende råvarepriser».

Nå melder Finansavisen at Glencore selger 40 prosent av landbruksvirksomheten til Canadas største pensjonsfond. Det frigjør 2,5 milliarder dollar (21 milliarder kroner), som skal brukes til å redusere dagens gjeld på 30 milliarder dollar (241 milliarder kroner).

Kobberanlegget

I den svært foreløpige resultatrapporten vektlegges reduserte investeringer i 2015, åpenbart også det av hensyn til gjelden. Når det gjelder den planlagte milliardinvesteringen i et nytt, avansert kobberelektrolyseanlegg ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand, fortalte administrerende direktør Øivind Stenstad nylig at planleggingen fortsetter, og at Eftas overvåkingsorgan Esa ventelig vil bruke dette året på å vurdere om støtten på 380 millioner kroner via statlige Enova er akseptabel.