Med en inntekt på nesten elleve millioner kroner, og en formue på ti millioner kroner, ble 2011 et godt inntektsår for den omstridte kunstneren Odd Nerdrum.

Av dette betalte han 1,7 millioner kroner i skatt.

Nerdrum som i forrige uke på nytt møte i Oslo tingrett. Den 68 år gamle billedkunstneren har gått til sivilt søksmål mot Skatt øst og hevder skattemyndighetene har misforstått sjekker og pengebeløp som fløt mellom ham og Forum Gallery i New York i perioden 1998 til 2002. Nerdrum ble i august i fjor dømt til to års fengsel i Oslo tingrett for skatteunndragelser og overtredelse av ligningsloven. Etter en ankebehandling i Borgarting lagmannsrett ble dette skjerpet til to år og ti måneders fengsel i en dom i juni i år.

Kunstneren sto tiltalt for å ha solgt malerier for drøyt 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998–2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Ingen andre norske billedkunstnere er i nærheten av Nerdrums inntekt i 2011. Selv om kunstneren Kjell Erik Killi Olsen står oppført med en formue på 92 millioner kroner, hadde han i fjor en lønnsinntekt på 618.363 kroner.

Nærmest inntektsnivået til Nerdrum kommer serieskaperen Frode Øverli, som nylig ga ut sin bok nummer 11 om antihelten Pondus. Øverli tjente 7,4 millioner kroner i inntekt, og hadde en formue på hele 38 millioner kroner.

Tett bak Pushwagner, eller Terje Brofos som han egentlig heter. Han står oppført med en skattbar inntekt på 6,3 millioner kroner. Dernest følger Nico Wideberg som i fjor hadde en inntekt på 5,3 millioner kroner. Litt lenger ned kommer tidligere a-ha medlem og kunstner Magne Furuholmen. Han endte opp med en inntekt på 4,2 millioner kroner, samtidig som han kan vise til en formue på 3,1 millioner kroner.