Ifølge SVT er 400.000 kontoer til kjente politikere,journalister og næringslivsprofiler i Sverige er blant dem som er blitt lekket.Disse tallene kommer imidlertid ikke fra noen offentlige myndigheter, ifølgeAdobe.

Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef i Adobe, sier til Aftenposten atde ikke har oversikt over hvor mange norske kontoer som er berørt.

Adobe ble utsatt for datainnbrudd tidligere i år, og da selskapet opplyste om dette i oktober, ble det sagt at 2,9 millioner brukere var rammet. Men nye avsløringer viser at 130 millioner brukerkontoer har blitt hacket.

Skal få e-post

Atle Årnes, teknologisk fagdirektør i Datatilsynet, forteller at de er i kontakt med Datatilsynet i Irland som håndterer saken.

— Dersom du har mistanke om at kontoen din er berørt, er detførste du bør gjøre å sjekke med Adobe direkte. Som regel skal de varsle degdirekte pr. e-post hvis de finner ut av kontoen din er lekket, sier Årnes.

- Ha flere passord

Han anbefaler å bruke ulike passord til ulike kontoer, og endrepassord hvis man har mistanke om at kontoen kan være hacket.

— Det viktigste er å ikke bruke det samme passordet flere steder.Du bør finne en struktur, slik at du husker de forskjellige passordene. Hvisuvedkommende får tilgang til e-postboksen din, kan de få tilgang til andrepassord og viktig informasjon du har lagret der. Derfor er det særlig viktig åbeskytte e-posten din, sier Årnes. Han anbefaler heller ikke å lagre kredittkortopplysningernoe sted, sier Årnes.

Ulike programmer

Lekkasjene omfatter kun passord som brukes til Adobes tjenester, men ifølge IT-eksperten Marcus Murray bør alle Adobe-brukere som benytter samme passord til for eksempel sine eposter eller Facebook, endre passord.

— Ellers er det stor fare for at man kan bli utsatt for identitetstyver, sier Murray til SVT.

I Adobes softwaresortiment inngår blant annet programmer som PDF-programmet Acrobat, fotoredigeringsprogrammet Photoshop og avspillerprogrammet Flash.