- Jeg kom rett fra skolen inn i bedriften og har lært noe hver eneste dag. Jeg er under opplæring hele tiden, sa Christian Aas da han mottok utmerkelsen. Foto: Erling Hægeland

KRISTIANSAND: Christian Aas (29) fra Søgne, regionaldirector i Reef Subsea Dredging & Excavation, er kåret til årets unge leder på Sørlandet 2013. Prisen ble delt ut på arrangementet Lederløftet, som blir arrangert for tredje gang i Kristiansand i år.

Aas er utdannet ingeniør fra UiA. Juryen beskriver ham som flink til å motivere, inspirere og vise omsorg for ansatte. Kolleger roser Aas for aldri å ha en skjult agenda, og for å la ansatte få ansvar og være god til å skape fellesskapsfølelse.

— Dere gir meg en følelse av å være supermann, men sånn er det selvfølgelig ikke. Dette er ikke et resultat av meg alene. Jeg kom rett fra skolen inn i bedriften og har lært noe hver eneste dag. Jeg er under opplæring hele tiden, sa Aas da han mottok utmerkelsen.

Beskjeden

Slik presenterer Aas i all beskjedenhet sine meritter overfor juryen:

— Angående konkrete resultater, så vet jeg ikke helt om jeg har noen spesielle jeg ønsker å fokusere på som jeg har oppnådd personlig, da hovedfokuset er hva vi oppnår som bedrift sammen. Personlig er jeg veldig stolt over å kunne ha vært med som en av flere bidragsytere i utviklingen av selskapet de siste sju årene hvor selskapet har vokst i både omsetning, resultat og størrelse, sier Aas.

Lomper

Før Christian Aas rakk å bli tenåring, var han allerede vant med å stå ved samlebåndet og gjøre andre oppgaver i farens lompebakeri Ta-Go lefse- og lompebakeri i Søgne.

Men det ble ingen bakerkarriere på sørlendingen. Etter å ha fullført bachelorgraden i ingeniørstudier ved Universitet i Agder, fikk han jobb som prosjektingeniør i Scanmudring. I dag er han regionaldirektør i Reef Subsea Dredging & Excavation Norway, der Aas har ansvaret for kontorene i Europa, Midt-Østen og Afrika.

Selskapet tar oppdrag i store deler av verden innenfor en nisje i offshoremarkedet, som såkalt subsea-entreprenør, og gjør krevende oppgaver på havbunnen.

Uten lederambisjoner

Selv om han fikk lederansvar i en alder av bare 23 år, understreker Aas overfor E24 at han aldri har hatt noen ambisjon om å bli leder.

- Jeg kom rett fra skolen inn i bedriften og har lært noe hver eneste dag. Jeg er under opplæring hele tiden, sa Christian Aas da han mottok utmerkelsen. Foto: Erling Hægeland

— Da jeg begynte, var jeg prosjektingeniør, og var veldig fornøyd med det. Jeg kom rett fra skolen, og da var den jobben utfordrende nok som det var, sier Aas som nå har godt over 100 ansatte i henholdsvis Mandal og Aberdeen i Skottland under seg.Selv har han vanskelig for å svare på hvorfor han tror han har fått lederansvar i så ung alder, men referanser E24 har snakket med sier blant annet at Aas har klisterhjerne.

Uredd

Også ord som uredd, åpen, tillitsskapende og empatisk blir brukt om Aas.

— Jeg har også tidligere hørt noen av disse adjektivene bli brukt om meg, og jeg føler meg stolt av beskrivelsen. Dette er viktige verdier for meg. Jeg er opptatt av å ikke være for redd, og har gjennom syv år i dette selskapet fått prentet inn at åpenhet og ærlighet er det viktigste man har, sier han til E24. Aas er opptatt av at han skal gå foran som et godt eksempel for sine ansatte.

— Sier man en ting, må man også gjøre som man sier. For øvrig mener jeg det er viktig å ikke forventer mer av de ansatte enn det man gjør av seg selv, sier han, og innrømmer at han innimellom må stille store krav til både seg selv og de ansatte.

CV

Dette sier Aas om sin egen stilling:

  • Ansvarlig for EMEA regionen innen Reef Subsea Dredging & Excavation innbærer ansvar for totalt drøye 100 ansatte fordelt på kontorer i Mandal, Aberdeen, St. John’s og Abu Dhabi.

*I min region har jeg en ledergruppe på 6 - 7 personer fordelt mellom Mandal og Aberdeen som hver er ansvarlige for sine avdelinger (HR, finans, QHSE, teknisk, operasjon, salg og utvikling).

  • Som øverste ansvarlig i min region har jeg ansvaret for budsjett / resultat og drift av kontorene og organisasjonen i regionen (ansvarlig for målene og at man når de målene som settes)

*Ansvarlig for at firmaets filosofi og strategi kommuniseres og følges internt, samt rapportering opp i konsernet.