Et lite, ovalt merke på siden av leverposteiboksene gir Stabburet ordentlig hodebry.

På grunn av en tabbe viser det lille merket på 2,2 millioner bokser at leverposteien er laget på en fabrikk i Sverige. Det er den ikke. Den lages nemlig i Fredrikstad.

Dermed må et lite berg av leverpostei holdes igjen på lager. I verste fall kan det bli knapphet på den populære leverposteien i butikkene, fordi Stabburet trenger to uker på å få igang produksjon igjen.

– Vi er i dialog med Mattilsynet, og jobber for at vi kan få opphevet forbudet så raskt som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Stabburet i en pressemelding.

Viktig sporing

Ifølge meldingen tilhører ovalmerket som står på boksene Abba-fabrikken i Kungshamn og ikke fabrikken i Fredrikstad som produserer all leverpostei. Mattilsynet ble orientert straks feilen ble oppdaget.

Etter instruks fra Mattilsynet har Stabburet sperret alle de aktuelle varene både på eget lager og på grossistlager.

Merket er egentlig ikke ment som informasjon til forbrukerne, men er en kontrollordning for myndighetene. Merket kjennetegnes av at det står en "N" eller "Norge" og et tresifret tall som viser hvor varen kommer fra.

— Merket er selve nøkkelen i sporingen av hvor varen kommer fra. Det er veldig viktig å ha kontroll hvis det skjer noe feil, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Håper på tilgivelse

Stabburet håper likevel på tilgivelse for glippen:

"Stabburet mener at så lenge Mattilsynet er kjent med saken og den har et kjent og avgrenset omfang, vil det i eneventuell beredskapssituasjon ikke være noe problem å spore disse produktene", skriver selskapet i pressemeldingen.

— Feilen skjedde etter en designendring og ble ikke oppdaget i korrekturkontrollen. Saken har avdekket at vi må få bedre interne korrekturrutiner, sier Stokken.

Kan ikke gi bort

Om alt går galt, må leverposteien destrueres.

— Vi har fått en rekke henvendelser fra interessenter som ønsker å ta imot produktene, men vi må nok vente på at Mattilsynet har behandlet denne saken før vi vet hva vi kan gjøre med dem. Dessverre vil et eventuelt omsetningsforbud sannsynligvis bety at vi heller ikke har lov til å gi bort disse boksene, sier Stokken.