Hotellmilliardæren inviterte torsdag til pressekonferanse angående en større avtale som skulle kunngjøres. Nyheten var at Stordalen, som del av en investorgruppe, kjøper seg inn i kjøpesentergruppen Sektor. Grupen eier og forvalter 26 kjøpesentre i Norge, blant annet Bryn senter i Oslo og Liertoppen i Buskerud.

— Etter en lunsj i Cannes så vi at det var muligheter, sier Petter Stordalen om hvor det hele startet for omkring seks måneder siden.

Stordalen kontaktet styreleder Kjell Sagstad i Sektor Gruppen og inviterte han ned til Cannes. Et halvt år senere møtte de pressen for å fortelle om milliardkjøpet. Tilstede var også administrerende direktør i Sektor-gruppen Eirik Thrygg.

- Ringen er sluttet

— For oss er dette en gledens dag og en følelse av at ringen er sluttet. Vi jobbet med Petter Stordalen i Steen og Strøm. Stordalen var uenig i strategien til Stein Erik Hagen og sluttet brått. Etterpå har han blant annet jobbet med noen hoteller som har gått rimelig bra har vi hørt, sa Thrygg med et smil under pressekonferansen.

Stordalen gjennom sitt selskap Home Invest kjøper seg inn i Sektor med 14,5 prosent. Johan Johannson fra Norgesgruppen og Varner, som står bak blant annet BikBok og Dressman kjøper seg også inn med henholdsvis 27,5 og 27 prosent. Selger er det svenske private equity-selskapet Niam som beholder en eierandel på 27,5 prosent.

— Jeg er innstilt på at ”size matters”. Vi starter med etgodt utgangspunkt, og det eneste som er sikkert er at det selskapet kommer tilå se annerledes ut om fem år enn det gjør i dag, sier Stordalen.

- I'm back

Transaksjonen er på i overkant av syv milliarder kroner.

— Vi måtte hente penger, det har vi klart. Vi har hentet inn godt med penger. Det betyr at vi ikkebare kan finansiere kjøpet, men også at vi har noe ekstra i kassen. Det Sektorvi ser i dag, skal utvikles videre, sier Stordalen.

Stordalen-systemet ville i morges ikke bekrefte avtalen i forkant av pressekonferansen, men milliardæren skrev i en SMS til Aftenposten:

- I'm BACK.

Stordalen begynte sin karrière i kjøpesenterkonsernet Steen & Strøm i 1992, før han røk uklar med Stein Erik Hagen fire år senere. Han kjøpte seg så inn i Chioce Hotels Scandinavia, som han har utviklet til å bli Skandinavias største hotellkjede.

I dag heter kjeden Nordic Chioce Hotels og har 172 hoteller i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland og Latvia.

Eier 26 kjøpesentre

Sektor Eiendomsutvikling eier og forvalter 26 kjøpesentre. Den samlede senteromsetningen for 2012 er budsjettert til 15,7 milliarder kroner.

Sektorgruppens kjøpesentre er blant annet Bryn Senter i Oslo, Holmes Senter, Kolbotn Torg, Liertoppen, Strandtorget og Trekanten.

— Vi gleder oss til å sitte i båten med Petter som styrmann, sier Kjell Sagstad som i tillegg til å være styreleder i Sektor Gruppen er investeringsdirektør i Niam.