— Det er ikke kaldt, sier Mari (7), etter et raskt bad fra stranden ved Tjuvholmen.

Hun har reist helt fra Alta sammen med mamma Ane Emaus (40) for å få noen varme dager i Oslo. Heldigvis har det ikke regnet på et par dager, så alt tyder på at vannet er rent og fint akkurat nå.

Slik er det ikke alltid.

Men ved kraftige regnskyll klarer ikke avløpssystemet å ta unna alt, og urenset kloakk renner ut i fjorden, forteller Bjørn Faafeng, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning.

— Inne i havneområdet er det mange skjulte rør som kan lede forurenset kloakkvann etter nedbør. Folk kan bli syke av å bade ved disse strendene etter kraftige regnfall, sier Faafeng.

Strendene tettest på byen: Tjuvholmen, Sollerudstranda og Hydrostranda i Oslo, samt Kadettangen, Kalvøya og Rolfsbukta i Bærum, er spesielt utsatt.

De nye strendene som er planlagt i fjordbyen vil også ligge utsatt til.

Testresultatene kommer for sent

Oslo kommune måler mengden tarmbakterier og mulig sykdomsfremkallende mikroorganismer i vannet på en rekke strender. Denne typen prøvetagning ikke er egnet til å varsle publikum om korttidsforurensning, advarer NIVA i sin rapport.

De anbefaler Oslo kommune å sette opp skilt med advarsel mot bading etter kraftig regnvær på strender nær kloakkutslipp og elveløp.

— Vannkvaliteten kan bli dårligere raskt etter regnskyllet, og det kan vare i flere dager. Prøvene analyseres ofte dagen etter at de er tatt. Da har jo folk allerede badet i det forurensede vannet uten å vite at det er forurenset, sier Faafeng.

Han foreslår en type automatisk varsling, enten via internett, en app, eller skilting ved strendene.

- Hvorfor er det farlig å bade når vannet er forurenset?

— Bakterier, virus og parasitter er jo fortynnet avføring fra mennesker. De fleste av oss har bakterier i tarmen som man ikke skal ha i seg direkte. Noen er også syke, og folk som har smittsomme sykdommer kan jo bære med seg kimen til sykdom. Får man dette inn i munnen eller inn i åpne sår kan man bli smittet. Barn sluker jo gjerne en hel del vann når de bader, så de er mer utsatt enn oss voksne, sier Faafeng.

Vær føre var

Tiltak som ble gjort på 1960-, 70- og 80-tallet førte til at badevannet i Indre Oslofjord ble ganske bra, men nå begynner kapasiteten på renseanlegg og ledningsnett å bli sprengt igjen.

Befolkningsveksten belaster ledningsnett og renseanlegg med stadig større mengder avløpsvann. Det er også ventet kraftigere regnskyll i årene fremover.

Midgardsormen, en ny avløpstunnel som skal fange opp regnvannet og føre til at mindre kloakk går rett ut i sjøen ved store regnskyll, er snart klar til bruk.

- Det vil bli bedre vannkvalitet fra Akerselva, i Bjørvika og østover til Bekkelaget, men situasjonen blir ikke særlig endret i Pipervika ved Rådhuset og i områder lenger ut i fjorden. Du har også forurensning fra Alnaelvas utløp i dette området. Så ved kraftige regnskyll vil det også bli overløp der, påpeker Faafeng.

Han tror det blir vanskelig å sikre seg helt mot kloakk i badevannet innerst ved havnen.

— Det er et enormt nettverk av avløpsrør under bakken i store byer. Det er kostbart å reparere disse rørene når de knekker og begynner å lekke, eller belastningen blir for stor. Så etter nedbør er det tryggere å bade lenger ut fra sentrum, sier Faafeng.

Bader uvitende i kloakkvann

Vannprøvene tas på tirsdager. Først på fredag går informasjonen om at badevannet er forurenset og at folk ikke bør bade.

- Det er ikke så lett å få varslet folk umiddelbart om forurenset vann, fordi det tar tid å analysere prøvene, sier Anna-Lena Beschorner, overingeniør i Vann- og avløpsetaten.

Vannprøver

Ifølge Beschorner tar det ett døgn fra man tar en vannprøve til den er ferdig analysert i dag. Hvis resultatet overskrider 1000 TKB (Termotolerante Koliforme Bakterier) pr. 100 ml vann, tas en ny prøve dagen etter.

Hvis den prøven også overskrider 1000 TKB pr. 100 ml, blir folk frarådet å bade via internett og skilt på stranden. Prøvene tas på tirsdager, med nye prøver torsdag, for at dårlig vannkvalitet skal kunne varsles før helgen.

Ny testmetode

— Vi er i gang med et forskningsprosjekt hvor vi tester ut hvordan vi kan få svar på vannprøvene raskere. Hvis dette fungerer skal det kun ta to timer fra man tar prøven til resultatet er klart, og vi kan varsle, sier hun.

Bymiljøetaten tar prøvene og har ansvaret for resultatet, VAV tar prøver i Akerselva og melder fra hvis det er store kloakkutslipp fra avløpsnettet. Helseetaten får tilsendt resultatene fra Bymiljøetaten og VAV.

— Ved Nydalsdammen, som er en del av Akerselva, er det satt opp skilt hvor man advarer mot bading i ett døgn etter kraftig nedbør. Vi har akkurat hatt et møte med Bymiljøetaten, som har bestemt at det skal settes opp et slikt skilt ved Sollerudstranda også, sier hun.